Најновије

ПЛАГИЈАТ КОЈИ ЈЕ УЗДРМАО СРБИЈУ: Студенти позивају Малог да пред професорима одбрани свој докторат! Вучић из петних жила брани министра!

Студенткиња из "1 од 5 милиона" Валентина Рековић изјавила је да је одлука Одбора за професионалну етику Универзитета у Београду о докторату Синише Малог победа студената те организације који су крајем септембра блокирали зграду Ректората.

Синиша Мали (Фото: Јутјуб)

"Ми смо врло срећни и прогласили смо нашу победу, јер смо ми тих 12 дана спавали на плочицама у згради Ректората и зато што ово питање се не би решило да студенти '1 од 5 милиона' нису ушли у блокаду Ректората. Ми смо имали поверење у ректорку, пошто нам је она гарантовала да ће одбор да донесе праву одлуку, а самим тим смо имали поверење и у одбор да ће, поштујуци етички кодекс по члану 22, рећи да је Синиша мали плагирао свој докторат", рекла је Рековић.

Коментаришући изјаву Малог да је "сигуран у своје знање", Рековић каже да се он "шали".

"Као што се СНС стално шали са овим народом, и Мали се шали, а ево и ми да се нашалимо и да позовемо Малог у суботу на протест овде на платоу да одбрани свој докторат пред професорима који долазе на протест, ако је толико сигуран у своје знање, пошто се очигледно шалио, као што се шалио и са оним непостојећим бројкама које је изговарао у скупштини пре извесног времена", рекла је.

Рековић је казала и да би Мали требало да поднесе оставку, али да не очекује да ће се десити.

"Мали је нешто украо, он је украо нечије знање, Синиша Мали је лопов и ми од лопова не можемо да очекујемо да ће да поднесе оставку. Исто тако, не можемо да очекујемо од владе која је поставила тог лопова да одређује буџет Србије, да ће му дати оставку. Синишу Малог једино могу да смене грађани на улици и да му кажу да не желе да им лопов одређује будђжет и кроји њихове финансије", изјавила је Рековић.

На питање да ли очекује последице по чланове комисије и ментора који су одлучивали о докторату, Рековић каже да "сви треба да одговарају".

"Сви треба да одговарају, јер су делом одговорни за то зашто је један плагијат пет и по година на Универзитету у Београду, зато што су одговорни јер су част диплома студената тог универзитета укаљали, а ми смо је одбранили", нагласила је.

О комисији која ће се бавити сумњивим дипломама државних функционера, коју су раније најавили "1 од 5 милиона", Рековић каже: "Ми смо најавили у вашој емисија да ћемо формирати комисију професора која ће се бавити сумњивим докторатима државних функционера, ми радимо на томе, та комисија ће бити формирана и сви сумњиви докторати функционера СНС и државних функционера ће бити проверени, јер је то одлика овог режима - да плагирају, да краду и да фалсификују своје дипломе".

О извештавању домаћих медија о одлуци етичког одбора, студенткиња "1 од 5 милиона" каже да од РТС-а нису очекивали да ће било шта објавити.

"Драган Бујошевић је поднео кривичну пријаву против нас из '1 од 5 милиона' зато што смо фарбали РТС, он каже да смо ми угрозили нечије животе, тако пише у пријави. Како ми да очекујемо од човека који је то урадио, да извештава о министру финансија режима чији је он полтрон, објективно на РТС-у, иако би требало то да раде, јер га плаћају грађани Србије. Та вест је била кратко нешто у Дневнику, али је речено тако да се ништа не разуме шта се десило. Требало је да се каже јасно и гласно - министар Мали је плагијатор", рекла је Рековић.

Вучић: Одлука о докторату Малог дубоко политичка

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да га није изненадила одлука Београдског универзитета о докторској дисертацији Синише Малог, за коју је рекао да је дубоко политичка.

"У питању је политичка одлука без преседана", рекао је Вучић за телевизију Прва упитан да ли сматра да Мали сада треба да поднесе оставку на место министра.

Како је рекао, одлука БУ га није изненадила, те подсетио да је још током боравка у Њујорку, рекао да ће одлука бити негативна по Синишу Малог.

"Тада је био упад оног вечитог студента од 31 године на Универзитет, али тада је било актуелно да политички прваци уносе пице и бурек, глумећи да то нису они... И тада сам рекао да ћемо за два месеца имати негативну одлуку по Малог, зато што ће им 'Ђура опростити што их је тукао'", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је питање академске честитости од изузетног значаја за Србију, те да није читао докторску дисертацију Синише Малог, да је видео да у њој има интересантних ствари, али да није стручан да то процењује.

Он је истакао да се, када је реч о избору за министра у влади, анализира нешто друго, а то је какве резултате постиже Мали, а какве, рецимо, "стручњак (Дејан) Шошкић. који држи придике сваког дана".

"Шошкић је био гувернер НБС када је сте за 75 динара могли да купите један евро, а када је сишао са тог места, било је потребно 118 евра за евро. За 55-60 одсто је уништио вредност динара", рекао је Вучић.

Данас, истиче, то се држи чврсто и снажно захваљујући монетарној и фискалној политици владе и Министарства финансија.

"За то Синиша Мали заслужује честите. А, мене занима шта је у интересу грађана, а не било ког политичког појединца", додао је председник.

Понавља да би било непоштено да се прави да све зна.

"А, могао бих да вас питам одакле право том вечитом студенту и необразованим лидерима опозиционих странака да вам држе придике о томе. Мали је био један од најбољих студената, и веома је образован", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да одлука БУ говори и о слободама у Србији, наводећи да тако несто не би раније било могуће.

"Важна је одлука, јер у ери, како би многи говорили, диктатура, аутократија, ауторитаризма, могуће је и такву политичку одлуку донети против носица власти. То није било могуће пре шест или седам година, разговарати ни о Пајтићевом докторату, нити о многим другим докторатима", навео је Вучић.

То, каже, говори колико је наше друштво напредовало.

"Спреман сам увек да чујем аргументе људи који мисле другачије и по том питању, али нисам спреман да прихватим да Синиша Мали лоше ради у влади. Напротив, мислим да ради изузетно добар посао", закључио је Вучић.

Прочитајте ОВДЕ како је Синиша Мали смањио буџет за БУ.

Извор: Н1/Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА