Најновије

ТАЈНА СЛИЧИЦЕ 313: Ево зашто свет није ни требало да види овај детаљ убиства Џона Кенедија (ВИДЕО)

Човек који стоји иза јединог снимка атентата на америчког председника Џона Кенедија 22. новембра 1963. године био је кројач Абрахам Запрудер.

Кенеди је убијен 22. новембра 1963. године (Фото: Јутјуб)

Човек који стоји иза јединог снимка атентата на америчког председника Джона Кенедија 22. новембра 1963. године био је кројач Абрахам Запрудер.

Тачно 486 сличица филма настало је тог сунчаног дана у Даласу, а свега 26 секунди прати један од најпознатијих злочина у светској историји.

Међутим, мало је познато да је Запрудер лично тражио да се не објави једна сличица из читавог филма. Сличица број 313 давала му је ноћне море зато што се јасно види тренутак када метак пролази кроз Кенедијеву главу. Требало је да прође више од деценија након убиства у Даласу да америчка и светска јавност напокон виде тај кључни кадар.

Како пише Смитсонијан, Запрудер је продао магазину Лајф ауторска права на филм за 150.000 долара, али је јасно рекао да не жели да објави кључну сцену.

Лајф се сложио, али, наравно, неко је објавио читав филм, заједно са сличицом 313.

У питању је био Хералдо Ривера, славни телевизијски водитељ.

Кад је 1975. године први пут приказао читав филм, америчка јавност видела је нешто о чему су тек читали и тако су се родиле прве теорије завере.



Кад је идуће, 1976. године, посебна комисија кренула с новом истрагом убиства, одлучили су да буду темељнији.

По завршетку истраге, три године касније, закључили су да су ЦИА и ФБИ задржали неке кључне документе и нису их испоручили ранијим истрагама. Далеко најконтроверзнији закључак дошао је слушањем снимка с полицијског радија који је наводно забележио и четврти пуцањ с брежуљка испред Кенедијеве поворке.

То би значило да је постојао и други убица и да је Ли Харви Освалд био само део веће завере. Ипак, Америчка академија наука је закључила да снимак није адекватан доказ. Тако је истрага дошла на почетак.

Теорија завера било је много, а већина је актуелна и данас.

Примера ради, неки истичу да је један од Кенедијевих телохранитеља случајно убио председника. Када је Освалд запуцао, агент тајне службе Џорџ Хикеј узео је аутоматску пушку како би узвратио ватру. Када је ауто изненада стао, он је грешком пуцао.

Прочитајте ОВДЕ на шта је упозорио Владимир Путин.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА