Најновије

ХАНДКЕ О КОНФЛИКТУ: Немам шансе против њих, али…

„Немам шансе против њих, али ни ти људи немају шансу против мене“, тако описује овогодишњи добитник Нобелове награде за књижевност Петер Хандке конфликт око његових ставова о Југославији.

Петер Хандке (Фото: Јутјуб)

Хандке је, у интервјуу аустријском дневнику „Клајне цајтунг“, рекао да је још као мали привлачио много мржње. Казао је да не може да разуме зашто су његови текстови неприхватљиви за породице жртава српских злочина.

– Тада је у новинама примењиван стравичан језик. Једностраност, унапред изречене пресуде, све је то било страшно. Тиме је и мој језик испао какав јесте – објаснио је он.

Хандке је нагласио да никада није изразио никакве симпатије према Слободану Милошевићу, па ни током његове сахране. Рекао је да је посетио Милошевића у затвору зато што га је замолио адвокат хашког оптуженика.

– Нисам имао утисак да жели да ме искористи, али ме је видео као сведока за касније, као неког ко ће писати историју. Говорио ми је о Косову Пољу, да је тамо Србима рекао „нико вас више неће ударати“. Мени се то није свидело. Покушао сам да му скренем пажњу, али то није било могуће – описао је свој сусрет са Милошевићем у хашком притвору.

Негирао је да се око одбране Југославије „изгубио“.

– Мој мото је: одлучно ћу се изгубити. Не постоји ништа горе од одлучног губљења. Али када ми неко за Југославију то каже, онда бих му ударио шамар са свих страна. У животу сам се изгубио, понекад и са предумишљајем, али не и код писања – рекао је он.

Ситуација није најповољнија за обнову дијалога! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА