Најновије

Путин и Меркелова ускоро на истом месту, а ево зашто њихов сусрет сви нестрпљиво ишчекују

"Приближно су истих година, обоје су рођени у источном блоку и стицали су политичко знање у време пада Берлинског зида. А онда су се разишли".

Владимир Путин и Ангела Меркел (Фото: baricada.ro)

Овако је руског председника Владимира Путина и немачку канцеларку Ангелу Меркел описао Стефан Корнелијус, новинар који је годинама пратио Меркелову и написао њену биографију.
Њихов састанак на предстојећем самиту Г-20 земаља у Хамбургу биће уједно и један од најзанимљивијих. Стари познаници су већ сениори међу играчима на геополитичкој шаховској табли, с обзиром на то да обоје више од деценије воде своје државе.
Тешко је предвидети како ће протећи њихов сусрет, јер су односи Русије и Немачке варирали из године у годину. Питања по којима се разилазе и по којима могу наћи заједнички језик су бројна.
Меркелова се противи подршци коју Путин пружа сиријском председнику Башару ал Асаду, као и по питању Украјине, где Русија подржава побуњеничке снаге на истоку земље, док је Немачка наклоњена прозападној влади у Кијеву.
Меркеловој предстоје и избори у септембру, када ће покушати да по четврти пут постане канцеларка Немачке. Приче о руским хакерима, који су наводно утицали на изборе у Америци 2016. године, већ годину дана су на насловним странама западних медија, због чега је Меркелова сигурно забринута да иста судбина може да задеси и њу.
- Увек се у Немачкој говорило да је Русија пријатељ. Данас не само да кажемо да није пријатељ, већ да није ни партнер. Али је и даље комшија, и то је свет у коме живимо - рекао је Мајкл Брунинг, политички аналитичар из Берлина, а преноси  "USAtudej".
И начин на који проводе слободно време потпуно је различито. Путин често проводи време у природи, храни тигрове, тренира џудо, или гологруд јаше коње по непрегледним руским тундрама, док Меркелова ретко излази из куће и воли да спрема колаче и супе. Пре неколико година је сломила кук на скијању.
Како их је Корнелијус описао, они су најчуднији политички пар модерног доба.
- Ангела се окренула на запад, а Владимир на исток. Док се Путин држао старог система и идеализовао Совјетску државу, Меркелова је отворено пригрлила западне вредности и САД и све што је у Немачку доносило либералну демократију - написао је Корнелијус.
Насупрот разликама, двоје лидера имају и прегршт додирних тачака. Обоје су стасали у Источној Немачкој, која је била под контролом совјета све до уједињења.
Још једна веза је и њихово узајамно познавање културе Русије и Немачке. Меркелова говори руски и обожава руску литературу, док Путин одлично говори немачки и има ћерку рођену у Немачкој, где је провео пет година као агент КГБ-а.
Ипак, највише разлога за љубав имају због енергетског пројекта "Северни ток 2", који би био на обострану корист, а који се у Немачкој, упркос негодовањима из Брисела и Вашингтона, све гласније подржава.
Односи су, међутим, нарушени након руског припајања Крима. Корнелијус наводи да је Меркелова мислила да може да изађе на крај са Путином све до 2014. године и рата у Украјини.
Немачка је и лојалан члан НАТО алијансе, која годинама дише за вратом руском председнику. За Путина, Меркелова данас представља све што је погрешно са глобалним либералним уређењем.
- Њено мишљење данас је да се Путину не може веровати, што вероватно и он мисли о њој, јер је подржала санкције против Русије - каже Корнелијус.

Новајлија у рингу

Окршај у Хамбургу додатно ће зачинити амерички председник Доналд Трамп, човек са најкраћим политичким стажом, али који је већ запалио свет. У Немачкој ће се први пут састати са руским председником Путином са којим је често преко медија размењивао речи хвале, али са којим има низ нерашчишћених рачуна. С друге стране, сматра се да Меркелова окреће Европу у новом смеру, што даље од Трампа и САД. У току је битка за Балкан, Москва не сме да остави Србе да се сами боре. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Владимир Путин - Православна снага
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА