Најновије

НАЈВЕЋА ПЉАЧКА У ИСТОРИЈИ: Из музеја у Дрездену украдено баснословно благо!

Један од највећих европских историјских музеја "Зелени трезор" у Дрездену опљачкан је рано јутрос, а лопови су однели историјску колекцију накита вредну више од милијарду евра, саопштила је полиција.

Илустрација (Фото: pixabay. com)

У том музеју чува се једна од највећих колекција накита у Европи, а према речима полиције лопови су упали у историјски део који се састоји из два одељка - у коме се чувају блага од периода Августа Другог до 1733. године и блага појединаца.

Лопови су наводно украли накит, дијаманте и драго камење чија се вредност процењује до милијарду евра, преноси Дејли мејл позивајући се на Билд.

У музеју је око пет сати ујутро дошло до прекида у снабдевању електричном енергијом, а лопови су упали у музеј највероватније кроз прозор, саопштила је полиција и навела да су починиоци још у бекству.

Саопштено је да је музеј био заштићен "невидљивим" безбедносним системом, као и да је могуће да су лопови имали информације "изнутра".

На сајту музеја нема информација о пљачки, само је наведено да музеј неће радити због "организационих" разлога.

Полиција још није објавила шта тачно однето из колекција.

Једно од највреднијих експоната Дрезденског музеја, 41-каратни природно зелени дијамант, тренутно је на позајмици у Њујорку.

Међутим, није познато да ли је међу уклраденим вредностима скулптура Маора обложена смарагдима и веома вредним сафиром који је поклон руског цара Петра И, као и драгуљима украшен симбол богатства једног индијског махарадзе.

Ова пљачка је по вредности украденог блага навећа у историји, претекавши нерешену пљачку Гарднер Музеја у Бостону пре 30 година када је однето 13 уметничких дела вредности 500 миллиона долара.

Прочитајте ОВДЕ   шта је то изјавио један од најбогатијих људи на планети.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА