Најновије

НАУЧНИЦИ ОБЈАВИЛИ СТРАШНО УПОЗОРЕЊЕ: Могућ је још један страшан земљотрес, у овом граду на Балкану!

Након земљотреса који су потресли рано јутрос Албанију, из Сеизмолошког завода Хрватске упозоравају да је Албанија изразито сеизмички активно подручје, а да је Дубровник наставак тог подручја.

Земљотрес (Фото: Јутјуб)

- Када је реч о Хрватској, што више идемо према југу, то је сеизмички активније. Ови потреси су сеизмо-тектонског подрекла. То значи да је на том подручју активан расцеп. До потреса је дошло тако што је дошло до помака на дубини од 10 километара - појаснила је за портал Индекс дежурна у Сеизмолошком заводу.

Она је појаснила како је код великих потреса уобичајено да се након њега јављају мањи, а тако је било и у случају потреса у Албанији.

- Такав потрес се у Дубровнику може догодити и сутра - упозорава она.

- Имали сте последњи велики потрес у Дубровнику, односно Стону, 1996. године. То је био потрес од 6 степени по Рихтеру. Треба још једном нагласити да је реч о истом сеизмичком подручју. Ми не можемо предвиђети потрес и он се опет мое догодити. Постоје повратни периоди па говоримо о томе након колико година поновно може доћи до великог потреса. Стање је такво да на дубровачком подручју такав потез може бити сутра. Говоримо само о вероватноћи - појаснила је она.

Снажан потрес у Албанији нешто пре четири сата ујутро пробудио је Дубровчане.

Они су на друштвеним мрежама објављивали како је реч о потресу који их је дигао из кревета и како су се ствари у њиховим домовима тресле и падале с полица.

"Доста се осетио овде код нас у Дубровнику. Пробудили су се сви моји укућани, тресли су се лустери и вазе. Надам се да неће више", рекао је Индеxов читалац из Дубровника.

На Фејсбуку се јављају људи из Имотског, Конавала, Котора, Сарајева, Мостара... и сви говоре како их је подрхтавање пробудило.

Релативно јак потрес Дубровник је иначе затресао и пре мање од три недеље.

Потрес је био магнитуде 4,1 ступња по Рихтеру. До потреса је дошло око 2:30, јавља ЕМСЦ, а епицентар потреса био је у мору код отока Мљета.

Пре 1996. године и снажног потреса у Стону јак је потрес Дубровник погодио и 1979. године.

Српски специјалци кренули у Албанију. Прочитајте ОВДЕ  све детаље.

Извор: index. hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА