Најновије

СРБИЈА У ШОКУ: "Компромис за Косово записан у Резолуцији 1244"

Резолуција 1244 потврђује суверенитет и територијални интегритет Савезне Републике Југославије, односно, Србије као правне наследнице СРЈ, у међународно признатим границама, а Албанцима на КиМ, суштинску аутономију у оквиру СРЈ, односно - Србије, каже Живадин Јовановић.

СБ УН, КиМ (Фото: Синхуа/Правда)

Уз ово тумачење, Живадин Јовановић, председник Београдског форума за свет равноправних и некадашњи министар иностраних послова СРЈ, наводи и да је логично закључити да предмет преговора треба да буду конкретизација, модалитети и оживотворење суштине записане у одлуци СБ УН, а не њено заобилажење, умањивање значаја, или негирање.

"Ради се о правном акту светског тела одговорног за мир и безбедност који има највећу правну снагу у међународном правном поретку.

Резолуција СБ УН 1244 је резултат тешких преговора за окончање илегалне, оружане агресије НАТО против Србије и СРЈ. Ти преговори само у Београду су имали пет рунди, под бомбама НАТО. Преговорима у Београду увек су претходили и следили их, разговори на врху у светским центрима као што су Њујорк, Москва, Берлин, Париз, Хелсинки, Брисел.

Русија је у тим преговорима играла важну улогу посредника", сматра Јовановић.

Бивши шеф југословенске дипломатије даље наводи да, имајући то у виду, не може бити логчно да неко данас држи Русију по страни преговарачког процеса чији је циљ отклањање последица тог рата. Једнострана сецесија КиМ, једнострано проглашење независности 2008. је управо таква последица.

"Преговори у Бриселу, под окриљем Запада, воде се искључиво у складу са геополитичким интересима Запада. Нелогичност је и у томе што се за исход таквих преговора очекује аминовање Русије у СБ УН. Поводом будућег статуса КиМ врло често се поставља питање - шта је реално. Да ли је реално очекивање да се Русија председника Путина у Савету безбедности, или иначе, сагласи са решењем које је у геополитичком смислу, далеко мање од онога што је пре 20 година постигла Русија председника Јељцина?", пита се Јовановић.

Према његовим речима, све идеје које Запад лансира и којима тежи у вези са КиМ усмерене су на четири међусобно повезана циља - прво - мања и слабија Србија, друго - независно КиМ, бар до конституисања Велике Албаније, треће - Србија са руководством окренутим против Русије, слично Црној Гори и четврто - потпуна контрола НАТО до руских граница, односно, учлањење Косова, Србије и Украјине у НАТО.

Јовановић тврди да је за Србију приоритет даље учвршћивање политике неутралности, њено уздизање на ниво уставног принципа, уравнотежена међународна сарадња и захтев за поштовање и извршавање неизвршених делова из резолуције СБ УН 1244 и других докумената.

"Дијалог о КиМ у досадашњом формату тешко може дати уравнотежено, праведно и одрживо решење. Циљ преговора у Бриселу је решење које је саставни део геополитике експанзије НАТО, односно САД, на Исток. Да би решење било одрживо и у интересу мира потребно је враћање резолуцији СБ УН 1244, Повељи УН и Финалном документу из Хелсинкија. За то је неопходан стратешки дијалог у четвороуглу Русија - Кина - Вашингтон - ЕУ. Без тог дијалога слаби су изгледи за успех дијалога Београда и Приштине, ако се и када се настави", закључује Јовановић у ауторском тексту и закључује да су "за мир и будућност неопходни дијалог, равноправност и поштовање основних принципа међународног права".

Лазански се хитно вратио из Русије! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА