Најновије

МАКРОНОВО ПРОРОЧАНСТВО СЕ ОСТВАРУЈЕ! НАТО окупља веће мудраца, тражи се решење за катастрофу, ако не успеју Брисел ће престати да постоји!

Очекује се да ће НАТО затражити од групе "мудрих особа" да помогну у реформи савеза, након што је амерички председник Доналд Трамп довео у питање његову релевантност, а француски председник Емануел Макрон рекао да умире.

Емануел Макрон (Фото: Министарство одбране Србије)

На самиту, којим ће у Лондону 4. децембра бити обележена 70. годишњица НАТО-а, лидери 29 држава чланица покушаће да покажу јединство, али и да се суоче са питањима о будућности Алијансе под вођством САД, пренео је Ројтерс.

Савезници Вашингтона у Европи и Канади нису сигурни шта да очекују од Трампа, након што је критиковао Немачку на самиту НАТО-а у јулу 2018.

Макрон је, такође, истакао неусклађеност НАТО-а на политичком нивоу и неуспех у решавању табу тема, рекавши да Алијанса доживљава мождану смрт.

Да би решили забринутост око будућности НАТО, на самиту ће вероватно бити усвојен француско-немачки предлог за формирање групе "мудрих особа" која ће поднети извештај крајем 2021. на наредном самиту, постављајући основе за реформу.

"Покушавамо да каналишемо струјни удар (који су изазвали Макронови коментари) да бисмо поставили политичку дебату", рекао је неименовани високи француски дипломата.

Циљ је осигурати поново уравнотежен трансатлантски савез, рекао је дипломата, а Европа признаје да је сувише терета на Вашингтону.

Група ће вероватно бити мала и чиниће је мешавина старијих државника и они који могу да предложе радикалније идеје.

Као гест према Трампу, очекује се ће савезници преузети на себе више оперативних трошкова НАТО-а и смањити удео Вашингтона у годишњем финансирању седишта НАТО-а и особља од 2021.

Лидери су, такође, спремни да испуне амерички захтев да европски савезници имају више НАТО батаљона, бродова и авиона спемних за борбу и одвраћање од потенцијалног руског напада.

Прочитајте ОВДЕ  шта је то Анкара одбила а тиче се Меркелове и НАТО.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА