Најновије

МЕРКЕЛОВА СЕ ПЛАШИ МОСКВЕ, ТУРСКУ МОРАМО ЗАДРЖАТИ У НАТО! Анкара одбила да подржи план НАТО за заштиту балтичких земаља и Пољске!

Немачка канцеларка Ангела Меркел поручује да је важно задржати Турску у НАТО, као и да је очување савеза данас у интересу Немачке бар колико је то било у време Хладног рата.

Ердоган и Меркел (Фото: Јутјуб)

Од геостратешког значаја за НАТО је да Турска буде део савеза, рекла је Меркел у парламенту, уочи НАТО самита у Лондону следеће недеље, након што је француски председник Емануел Макрон изразио забринутост због напада Турске на северну Сирију без упозорења својим савезницима, преноси АП.

Она је такође рекла да је "очување НАТО данас је још више у нашем интересу него што је то било у време Хладног рата - или бар исто толико важно колико је било у Хладном рату", додајући да Европа тренутно не може сама да се брани, већ да се ослања на трансатлантски савез.

Француски председник Емануел Макрон узбуркао је јавност и савезнике, када је почетком месеца изјавио да проживљавамо "мождану смрт НАТО", истичући недостатак америчког руководства, забринутост због Турске од када је напала северну Сирију без упозорења својих савезника, и потребу да Европа преузме веће безбедносне одговорности.

Подсетимо, Турска се све више окреће Москви, како у војном тако и у привредном смилсу. Од Русије је већ купила ПВО систем С 400 што је изазвало праву буру у САД и НАТО, а заједно са Русијом гради и Турски ток!  

Турска је у међувремену одбила да подржи план НАТО за заштиту балтичких земаља и Пољске, јавила је агенција Ројтерс, позивајући се на високе званичнике у Северноатлантској алијанси.

Турске власти су дале упутства свом представнику у НАТО-у да не подржи план Алијансе за „заштиту" Пољске, Литваније, Летоније и Естоније од Русије, као и да заузме оштар став на састанцима и приватним разговорима и да захтева да војни блок званично призна курдске снаге самоодбране за терористе.

У јулу 2016. године је на самиту НАТО-а у Варшави одлучено да се у Литванији, Летонији, Естонији и Пољској распореде међународни батаљони НАТО-а. Њихово формирање преузеле су Велика Британија, Немачка, Канада и Сједињене Америчке Државе. Такође је саопштено да ће се 2016. године тамо налазити трупе из Немачке, Норвешке, Холандије, Белгије и Луксембурга, а наредне године - војници из Хрватске и Француске.

Прочитајте ОВДЕ  све детаље изгласавања нове Европске Уније.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА