Најновије

ПОПОВИЋ ПОЗИВА БУГАРЕ: Повуците признање лажне државе Косово

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић позвао је данас Владу Бугарске да преиспита одлуку о признању лажне државе Косово.

Ненад Поповић (Фото: Јутјуб)

Поповић је на заседању Мешовитог комитета за економску сарадњу између Србије и Бугарске у Софији казао бугарском министру економије Емилу Караниколову да ту поруку пренесе колегама из владе.

"Искористио бих ову прилику да Вас замолим да пренесете Вашој влади да, као што то данас чине многе друге државе, преиспита признање лажне државе Косово, јер смо дубоко уверени да кршење међународног права које води стварању такве творевине на Балкану не доприноси миру и економском развоју", поручио је Поповић.

Министар је навео да је Косово и Метохија за Србију неотуђиви део територије, што је, истиче, сагласно Резолуцији 1244 СБУН и нашем Уставу.

"Бугарска Влада је 2008. године признала такозвану независност лажне државе Косово. То што су урадили косовски Албанци погласивши лажну независност је било нелегално и противно међунароном праву. Данас многе земље у свету све више разумеју ту чињеницу и у последње две године 17 земља је повукло признање те лажне државности", рекао је Поповић.

Министар је подсетио и да пет држава чланица ЕУ никада није признало независност Косова, и да та европска заједница нема јединствену политику према том питању.

Истакао је и да лажну независност Косова нису признали ни Русија, ни Кина, ни Индија, као ни многе друге земље које се по броју становника и економској моћи сврставају у водеће земље света.

Поповић је указао и да на простору јужне српске покрајине владају криминал, корупција, безакоње и прогон преосталог српског народа.

"Многи представници власти у Приштини налазе се под оптужбама за ратне злочине над српским и осталим неалбанским становништвом. Тамо се не поштују никаква права и међународни закони, економија не постоји, а милијарде евра који су им њихови спонзори послали у последњих неколико година су пропали не зна се где", навео је Поповић.

Подсетио је и да је Приштина увела таксе на српску робу у износу од 100 одсто, те да Србија као независна, суверена и достојанствена држава, која је један од оснивача УН, жели компромисно решење по питању тзв. Косова.

"Ми дубоко верујемо у компромис и трдим, он мора да буде по међународном праву и нашем Уставу, и ми смо уверени да наши пријатељи то разумеју", казао је Поповић.

Министар Караниколов рекао је да ће пренети ту поруку колегама из владе, додајући да та земља разуме "нашу бол".

"Бугарска је једна од земаља која вас разуме, јер је и наша земља у прошлости била подељена из политичких и других разлога. Свесни смо шта значи да вас одвоје од браће и сестара", рекао је Караниколов и закључио да је најбитније да Србија пронађе решење са међународном заједницом и да то решење буде компромисно.

Прочитајте ОВДЕ како Вјоса Османи провоцира Србе.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА