Најновије

НЕОЧЕКИВАНИ ОБРТ НА КИМ? Курти нема већину да оформи владу! Јањић упозорава на два могућа сценарија

“Приликом формирања нове приштинске владе могло би да дође до изненадних обрта, јер још увек не постоје гаранције да је лидер Самоопредељења обезбедио стабилну већину”, каже политички аналитичар Душан Јањић.

Душан Јањић (Фото: Јутјуб)

“Још увек, осим изјава које даје Курти, ми немамо гаранције да је обезбедио убедљиву већину за конституисање скупштине и скупштинских тела. Следећи корак је да оде код председника и каже да има већину. Али, та већина зависи од тога колико ће моћи да понуди партнерима у скупштини и влади. У политици не значи да је увек довољно добити гласове и избројати гласове, већ је често много важнији коалициони потенцијал”, упозорава Јањић.

Према његовом мишљењу, у постизборној комбинаторици за формирање нове владе могућа су два сценарија. Један је брзо формирање владе и нестабилна већина, а у другом би Курти морао да укључи још једну страначку листу у владу, што би донело и додатне компромисе.

“У првој верзији, влада би се формирала релативно брзо уз мањинску подршку. При том, не мислим на мањине, већ да би то била влада која ће имати већину са само 61 мандатом, а онда ће на сваком гласању зависити од тога да ли је довољан број дошао на седницу Скупштине. Само два да не дођу, пада влада. Уколико влада не буде формирана брзо, Курти ће изаћи из свог тврдог става и узеће неку трећу, албанску листу. Тада ће морати да прави много компромиса”, сматра Јањић.

Према оцени Јањића, Влада тзв. Косова неће бити формирана до краја године. 

“Тренутне информације говоре да је Вјоса Османи сагласна да буде председница скупштине, али питање је шта о томе мисле они који су утицајнији од ње у ДСК. Због тога Курти не може да нам покаже потписан договор са ДСК о формирању нове владе. У тој причи има пуно шумова. Зато је сасвим могуће замислити изненадне обрте”, сматра Душан Јањић.

Он је нагласио да би се могло десити да Курти буде премијер, али да не води преговоре са Београдом. 

“Међународна заједница, када је у питању Курти, има много знакова питања. Шта на пример, значи дијалог о дијалогу, преиспитивање Бриселског споразума, шта значи реципроцитет”, каже Јањић.

На питање да ли је Курти проблем за Србију, Јањић одговара спортским речником.

“Ако говорим као тренер, ја бих волео да имам у противничком тиму играча попут Куртија, који прави проблеме, збуњује и одбрану и напад. Лакше је играти против таквог играча. Јер он је човек коме ће требати доста времена да се навикне да ради у институцијама”, закључио је Јањић.

Прочитајте ОВДЕ шта је Дејан Мировић рекао о Бриселском споразуму.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА