Најновије

ВУЧИЋ: Само ми на Балкану мислимо да је трка за територијама важна

Србија је на добром путу јер напредује: смањена незапосленост, нови ауто-путеви и радна места, стабилна економија... Све ово доказ је да Србија иде напред, а народ то несумњиво види и зна, рекао је председник Србије гостујући у "Новом јутру".

Вућић (Фото: Јутјуб)

"Период од 2003. до 2012. био је катастрофалан за незапосленост"

Председник Србије Александар Вучић, ексклузивни гост "Новог јутра" осврнуо се на никад мању незапосленост у нашој земљи, те је истакао да се од 1995. године користи та методологија.

- До тада се то није мерило. Од 1995. године је некако на силу држана незапосленост на између 12 и 15 одсто. Између 2003-2012 долази до слома тржишта рада и потпуне катастрофе - истакао је Вучић. Како каже, у затеченој ситуацији Влада је морала да спроводи тешке законе и реформе, што је и дало резултате.

- Људи су мислили да је то питање једног дана реакције, али то је резултат рада од неколико година - казао је Вучић. Како додаје, када је постао председник Владе, нису могли да кажу пензионерима да нема новца за њихове плате.

- МИ смо 59 одсто пензија исплаћивали из буџета - подсетио је Вучић, а потом истакао да је систем данас много здравији, да је отворено много фабрика у Србији, а самим тим и нова радна места. Ово је, каже, разлог за оптимизам.

"У свету је трка за стручним, младим људима, а не за територијама"

Вучић је јуче у Смедереву упознао младића Петра (18) који је столар и којем је то први посао и додао да нашој земљи требају занатлије.

- Наши радници су добри. Јуче су ми из кинеске компаније рекли да нам инвеститори долазе због квалитета радника и њихове лојалности. Објективни критеријуми су да је нижа цена радне снаге у нашој земљи у односу на Немачку - казао је Вучић, додајући да је сада у свету трка за стручним, младим људима, а не за територијама.

Према његовим речима, држава наставља да појачава изградњу путева, што такође омогућава долазак инвеститора. Незапосленост ће се, нада се, спустити на око осам одсто, што је у складу са европским стандардима.

- То је резултат озбиљног и темељног рада. Верујем да у наредне две, три године можемо да спустимо незапосленост на око осам одсто. Наша стопа раста ће бити висока, у Евро зони она је око један, а код нас ће бити преко четири одсто - казао је Вучић.

Вучић истиче да се у КЦ Србије вратило 20 медицинских сестара из иностранства, јер знају да су плате повећане и да ће бити још више.

- Медицински техничари раде страшан посао! Медицинске сестре целу ноћ брину о пацијентима, то морамо да платимо више, зато смо за то нашли довољно средстава, а да не угрозимо будућност наше земље - истакао је Вучић и додао да је у мору ужасних ствари тешко погледати ширу слику која показује смањену незапосленост и напредак Србије.

Вучић је истакао да је после 2000. много тога опљачкано и да се то последњих пет година исправља.

- Надам се да то људи виде и да поштују резултате рада - нагласио је Вучић.

"Развојни буџет, ауто-путеви, нова радна места... Србија је на добром путу"

Говорећи о буџету за 2020. годину Вучић каже да никада више новца није издвајано за инвестиције и да је то доказ да је буџет развојни. Вучић каже да, када кажу да је то предизборни буџет, схватате и они који то говоре да немају појма о чему причају.

Председник је потом истакао значај ауто-путева, пре свега за долазак нових инвеститора, али и значај железничког саобраћаја.

Вучић је за 18. децембар најавио отварање деонице аутопута "Милош Велики", од Сурчина до Обреновца, додајући да ће се радити део пута од Чукарице и Железника ка "Милошу Великом". Подсећа да се сада, где год кренете, стиже много брже, а да се на неке деценије чекало и по четири деценије. 

- Од центра града до Чачка треба сат времена вожње, ако није велика гужва - казао је Вучић за "Ново јутро" и додао да ће бити отворен Ипсилон крак чиме ће постојати ауто-пут до Келебије.

- То све отварамо у децембру. Ја се надам да ћемо за 7-8 дана потписати уговор за Моравски коридор. Људи могу да се радују: повезаћемо Коридор 10 са Коридором 11. Изазов је "Вожд Карађорђе" - навео је Вучић.

Како каже, потребно је урадити туристички значајну магистралу од Пожаревца до Доњег Милановца.

Вучић каже да је највише напада на њега на друштвеним мрежама било зато што је замолио Стефановића да у Албанију пошаље Специјалну јединицу за извалчење људи и додао да су људи којима то смета за лечење.

"Објаве такву насловницу, а онда мене називају психопатом"

Говорећи о насловној страни НИН-а Вучић каже да он није осудио тај чин.

Видео сам да су неки рекли да сам се нашалио, нисам. Није потребно било коме да живи мој живот, нити да ја објашњавам да ли ми је тешко или није и колико морам да се борим. Никога не треба да интересује како је мојим родитељима када виде да је у мене уперена снајперска пушка. Мислим да је та насловна страна била добра прилика. Жао ми је што су повукли ту насловну страну зато што је то слика и прилика оних који би да воде Србију на другачији начин, оних који кажу да их вређају, а мене називају психопатом - казао је Вучић.

Како каже, нападају га да је шеф мафије и таква политика коју воде је политика Милована Бркића.

- За људе који не знају, тај човек представља прототип најгорег светског пробисвета - рекао је Вучић.

Према његовим речима, Милован Бркић је изгубио свој значај јер су Бркић постали и Ђилас и Обрадовић и Мариника Тепић.

- Они су сви постали мали Милован Бркић, то је њихова политика јер немају шта да понуде. Умеју да мрзе - истакао је Вучић.

Осврнувши се поново на насловницу НИН-а Вучић каже да је био на четири Сајма наоружања, а да је са намером изабрана слика из 2017. године на којој је у њега уперен снајпер.

- Ми нисмо о уклонили, они су. Ја жалим што су склонили ту насловницу. Могла је да се види та њихова патолошка мржња - нагласио је Вучић.

Како каже, све то је састављао Драган Ђилас јер је опседнут новцем и влашћу и јер више не може да краде колико је крао раније.

- Та фотографија је смишљено узета, а ја их молим да је у сваком броју објављују. Објашњење да их занима ко је опљачкао Крушик је лаж. Крушик су опљачкали они који су били на власти до 2012. године - казао је Вучић.

Председник Србије каже да је директор Крушика смењен тек 2013. године и да је приход сада већи и да се он урушава овим нападима.

- Мораћемо много да улажемо и чинимо да бисмо нашу наменску индустрију извукли из блата у које су га ставили - истакао је Вучић. Како каже, све је смишљено јер је то пут ка слабљену Србије, због тога наменску индустрију треба ослабити.

- Њих не занима то. "Београд на води" им није ваљао, а сада тамо пију кафу када немају камере, јер је то најлепше место у Беоргаду - рекао је Вучић. Каже да су најгоре кукавице они који би да му саспу пет метака у леђа док је он на ВМА.

- Обрадовић се тресао као прут када је стајао испред Скупштине. Знам ја такве. Пристојна Србија хоће да говори о раду - навео је Вучић и додао да је боље дозволити мржњу него било коју слободу укинути. Вучић се осврнуо на убиство Ранка Панића рекавши да се то никада није догодило овој Влади.

- Када сте смели да објавите да Ђилас није најлепши? Нисте, нико није смео - казао је Вучић.

Коментаришући насловну НИН-а без фотографије Вучић каже да су власници овог листа одлучили да нема те фотографије, а да радницима ипак дају високе плате. Додаје да, од 96 страна недељника, на 90 пише: "Вучићу, стоко", "Вучићу, лопове".

Вучић је рекао да су сви његови рачуни у овој земљи и да се "једу живи - све на свету би дали да имам лепљиве прсте".

- Онда морају да иду и нападају све друге. Замислите дрзнуо се онај Шошкић да нападне Синишу Малог. Ми имамо потпуно исти курс шест година, показали смо како може стабилност да се чува, а они нам и даље држе предавања - истакао је Вучић и додао да су ти што оптужују Малог уништили нашу земљу.

Поводом налепница за притисак на јавног тужиоца Загорку Доловац Вучић каже да они то раде да се не би водио поступак због крађе пара са Јавног сервиса.

- Видите како је то сакривено иза приче о Крушику. Што се мешате у рад судија и тужиоца. Они сваки дан то раде и хвале се тиме. Ћуте ови из америчких амбасада - сматра Вучић. Како каже, Србија има велики број добрих судија, али да има и оних који су 2009. године политички постављени.

- Имали бисмо бар 100 или 200 милиона инвестиција више, јер људи иду тамо где су сигурни у своја права, јер имају сумње у њихово право овде - рекао је Вучић. Како каже, они који лажу о његовој породици и њему свесно то раде.

На једном свом форуму су рекли "Овај скот је озбиљно болестан, још мало је готов", на другом су рекли да им треба чуда и сила па ће моћи нешто да ураде. Са мном имају проблем што знају да ја никада нећу да напустим земљу јер сам поносан на оно што сам радио - нагласио је Вучић.

Према његовим речима, њихове муке и проблеми су што народ неће да прогута лажи. Коментаришући говор Синише Ковачевића, Вучић каже да се заборавља шта је све било у овој земљи и да су они који су упадали са тестером у Јавни сервис осудили то што је неко убацио летке.

- Замислите то лицемерје да поједини осуде убацивање летака, а да не осуде насилни упад на Јавни сервис. О чему се ту ради људи? Какви су то аршини? То је као кад мени кажу да не треба да идем у Кину. Када ми то кажу, ја кажем "Ућути" - рекао је Вучић и додао да свуда води своју политику.

- Милошевић је сахрањен уз руску химну, није добио орден Александра Невског, Ђилас и Тадић су продали НИС Русима, нису добили орден, а ја јесам, јер сам радио за Србију, не за Русију. Ја сам као први Србин после Пашића добио орден - казао је Вучић.

Како каже, питају што дозвољава Сулејману Угљанину то што ради и истиче да је он само нервозан јер нема фотељу.

- Поновићу још једном, Суљо, за тебе нема фотеље - истакао је Вучић.

Упитао је да ли је могуће да постоји таква доза неодговорности коју има Санда Рашковић Ивић када говори о односима са Белорусијом, а била је амбасадор. Како каже, неки причају о поларизацији, а не постоји поларизација људи, већ медија.

Вучић је казао да ће ауто-пут Чачак-Ужице бити завршен до краја 2021. године. Деоница од 31 километра имаће два најдужа тунела на Балкану, што ће, према председниковим речима, подсећати на Швајцарску.

"Наменска индустрија гарантује наш суверенитет и значи напредак економије"

Говорећи о наменској индустрији Вучић каже да ће морати да се модернизују наше машине и да се улаже у Први партизан.

- Важно је да чувамо наменску индустрију, јер је то гарант нашег суверенитета, плус значи напредак економије - казао је Вучић у "Новом јутру". Осврнувши се на нападе и шале на његов рачун, о здрављу, Вучић каже да њега минимално дотичу, али више дотичу њихову породицу.

- Ми се у фамилији Вучић сви волимо, то је код нас принцип задруге. Ми не говоримо о емоцијама - казао је Вучић и додао да је врхунац његових и Андрејевих емоција када питају један другог како су им деца.

- Мало је безвезе да кажем "људи жалите ме јер ми је тешко", јер има људи у Србији којима је много теже - нагласио је Вучић. Каже да је похвала његовом раду када се поједини медији у региону негативно односе према њему.

Вучић је рекао да му је, након заједничке полицијске вежбе Србије и Кине у Смедереву, у ресторану пришла једна жена и захвалила му се што чува ред овако, или онако. Како каже, ко год мисли да учествује на изборима, треба да заборави тему Косова а он то никада неће учинити.

- Морате да решавате проблеме и да чувате мир. Та жена је мајка и неће да брине да ли ће јој дете завршити у ковчегу, него да брине у коју ће школу ићи - казао је Вучић.

Председник Вучић се осврнуо и на случај Мегатренд и рекао да су многи од оних који уништавају Мићу Јовановића од њега узели милионе.

Вучић је казао да ће се канализација и водовод урадити у сваком месту.

- Ако нам раст буде преко 3,7 или 3,8, а имам наговештај да ће бити и 4, онда имамо велику резерву и убрзано нам расте БДП, то ће додатно да смањи наш јавни дуг и отвори простор за боље плате и пензије - казао је Вучић.

Вучић истиче да ће држава спровести мере за повећање наталитета.

- Само да имамо више прворотки, то нам је важно. За прво дете повећаћемо на 3.000 евра једнократну помоћ за прво дете - најавио је Вучић.

Вучић истиче да не успевају они који мрзе њега и да они мрзе Србију јер уништавају наменску индустрију.

- Немојте то да радите сваки дан. Немојте то да радите, људи, не рушите своју земљу - истакао је Вучић.

Две трећине земаља Африке не признаје Косово. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Пинк

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА