Најновије

ЗАР И ТИ, СИНЕ БРУТЕ? Окреће ли Дачић леђа Вучићу или таблоиди због бојкота праве од СПС-а опозицију?

Насловне стране готово свих прорежимских таблоида протеклих дана упозоравале су на једно - председник Србије и лидер Српске напредне странке Александар Вучић поново је мета напада, овог пута и из редова коалиције.

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Према тим наводима први човек социјалиста Ивица Дачић са опозиционим лидерима припрема уроту против Вучића. Аналитичари међутим сматрају да није реч о озбиљном размимоилажењу политичких сарадника, те да је понављање сарадње свакако опција.

Од увођења вишестраначија, а са изузетком периода од 2001. до 2004, Социјалистичка партија Србије константно је у власти, макар и као коалициони партнер. Да није гадљив на споразуме лидер СПС-а Ивица Дачић показао 2012. године, у ноћи када се ишчекивало ко ће изаћи као победник - Борис Тадић или Томислав Николић.

"Да будем искрен, можда се у Србији не зна ко ће бити председник, али мислим да се добро зна ко ће бити премијер", рекао је тада Дачић.

Да ли због таквих политичких изјава или нечег другог, сви таблоиди наклоњени режиму сложили су се - Дачић за предстојеће изборе са Сергејем Трифуновићем Вучићу припрема сценарио: "Зар и ти, сине Бруте?".

Теорију је додатно зачинио лидер Покрета слободних грађана.

"Ја сам, у задњем разговору са Ивицом Дачићем, пошто има обичај да ме зове због свега и свачега, обично кад га ја или Бранислав Трифуновић испљујемо на телевизији: 'Па што, ми смо другари'... Ја му кажем: 'Дачићу, твоја партија се зове Социјалистичка партија, то је још нисам био ушао у политику, то је пре годину и по дана, кажем, твоја партија се зове Социјалистичка партија Србије, дакле левица. Ја сам сам за левицу Србије учинио више него ти и твоја партија последњих 25 година'", навео је Трифуновић у емисији "360 степени" ТВ Н1.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже да на нашој политичкој сцени често постоји кореспонденција медија са политичким странкама и да је у том контексту најнормалније да део њих ближи СНС-у заступа став са одређеном наменом.

"На пример, да покаже СПС-у да је млађи партнер, да мора да буде на линији већег партнера, да у неком новом договору око Владе мора да прихвати оно што му се понуди. Наравно, и СПС има своје маневре, везано за заступање одређених тачака програма, промоцију одређених питања, све то смо гледали раније и гледаћемо у будућности", очекује Анђелковић.

На целу причу треба гледати из угла политичке тактике СНС-а, а мање као на неспоразум две партије, сматра извршни директор ЦеСИД-а Бојан Клачар.

Додаје, с обзиром на предстојећи бојкот, напредњаци осим о кампањи морају да размишљају и о ширем изборном окружењу.

"Више им одговара нека врста наратива о СПС-у као некој врсти опозиционе странке како би такво окружење, које ће бити лишено великог броја опозиционих странака дало слику да постоји нека врста политичке динамике јер је највећа опасност бојкота за Српску напредну странку, парламент без било какве опозиције", истиче Клачар.

Каже и да се чини да ни СНС-у, ни СПС-у не одговара да дође до озбиљних политичких сукоба након избора који долазе, док Анђелковић поручује да је код постизборних коалција све могуће. Оба саговорника сагласна су - понављање коалиције не треба искључити.

Политички врх Србије поиграва се системом одбране и безбедности, а да за то „нема ни професионалних, ни моралних компетенција“, изјавио је некадашњи начелник Генералшаба Војске Србије, генерал Здравко Понош.  Прочитајте ОВДЕ  све детаље о овоме.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА