Најновије

МОДЕРНИЗУЈУ СЕ: Црна Гора набавља израелско наоружање за 35 милиона евра! (ВИДЕО)

У буџету Црне Горе за 2020. годину предвиђено је да се узме кредит од 35 милиона евра за набавку даљински управљаних борбених станица за наоружавање лаких оклопних возила ЈЛТВ. Опремање тих возила коштаће нешто више него њихова куповина за коју је Подгорица издвојила нешто мање од 33 милиона евра.

Израелски систем (Фото: Јутјуб)

Од 67 возила на 55 биће уграђена станица која може, према процени потреба тактичког задатка, да прихвати митраљез калибра 7,62 мм, 12,7 мм или аутоматски бацач граната. Осам возила биће платформе за противоклопна дејства и ватрену подршку и имаће лансере вођених ракета. Преостала четири возила биће у командној и медицинској варијанти и зато неће имати борбену станицу.

Модернизација Војске Црне Горе усклађена је са стандардима НАТО, али не постоји обавеза да се наоружање купује од других држава чланица. Израелска одбрамбена индустрија тако рачуна на добру продају борбених станица за наследника Хамвија ЈЛТВ чији се број корисника шири. Осим САД очекује се набавка за Словенију, Црну Гору, Северну Македонију и Литванију.

Набавка возила ЈЛТВ Подгорица је уговорила 23. октобра са Владом САД која је обезбедила наменски кредит од 36.165.105 америчких долара (око 32,85 милиона евра). Предвиђена је набавка базних возила, а наоружање ће бити набављено код другог произвођача.

Информације које су до сада објављене указују на преговоре са израелском фирмом Елбит. Црногорски министар одбране Предраг Бошковић у јулу ове године посетио је ту фирму која има референце у области производње и интерације борбених станица за разне кориснике широм света.

Рок за набавку наружања за ЈЛТВ подудара се са динамиком увођења у наоружање тих возила од 2020. до 2023. године. Планирано је да се користе примарно у две пешадијске чете у Никшићу и Пљевљима.

Елбитове станице зависно од тактичко-техничких захтева наручиоца прилагођене су за наоружавање лаких возила јер је маса туреле која се поставља на кров до 180 кг. Унутар возила смештени су пулт за управљање са монитором и палицом. Станице сличних карактеристика израђује израелска фирма Рафаел под ознаком Самсон Мини и Мини МЛС за варијанту са лансерима противоклопних ракета.

Наоружање станице према захтеву корисника могу да буду митраљези у НАТО или тзв. нестандардним калибрима - 12,7x99 Броwнинг или 12,7x108 ДШК или митраљези које користе пешадијска одељења у калибрима 7,62x51 НАТО или 7,62x54.

Алтернативно наоружање су аутоматски бацачи граната 40 мм (НАТО) или 30 мм (руски и разни деривати). Борбене станице које су у понуди Елбита стабилизоване су по обе осе и за осматрање и нишањење користе дневну камеру, термалну ноћну камеру, ласерски даљиномер и фар.

За осам ЈЛТВ у противоклопној конфигурацији потенцијални избор су ракете Спике које производи израелска фирма Рафаел. Ради се о популарној ракети на светском тржишту која је израђује у више варијанти унифицираног система вођења и са идентичном тандем кумулативном бојевом главом, али са различитом дометима.

Возила као што су ЈЛТВ наоржавају се ракетама модела Спике-МР највећег домета до 2,5 км. У Словенији је јула ове године за потенцијалне кориснике приказано дејство са ракетом Спике-ЛР домета до 4 км са возила ЈЛТВ.

Продаја борбених станица је уносан посао и то се види из односа цена на примеру Црне Горе која ће више новца дати за наоружавање у односну на цену базних возила.

Прочитајте ОВДЕ  какав је то скандал у Хрватској, такође око оружја.

Извор: balkan. sec 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА