Најновије

ПЕНТАГОН АКТИВИРАО ПРОЈЕКАТ "ОРКА"! Почела је немогућа мисија! Сви напори се улажу да би се стигао руски "Посејдон"

Планира се да буде опремљен крстарећим пројектилима за копнене или противбродске операције, другим беспилотним подводним возилима, минама и да обавља обавештајне и мисије надзора и извиђања...

Подморница (Фото: pixabay. com)

"Орка" амерички пројект за “XLUUV”, акроним је за изузетно велико беспилотно подводно возило, односно беспилотну подморницу која ће бити наоружана крстарећим ракетама, торпедима, минама и другим малим подводним беспилотним летелицама.

То би требало да буде одговор на већ тестирани руски "Посејдон", атомски супер торпедо који је у фебруару ове године успешно лансиран с подморнице "К-329 Белгород".

Подсетимо да су амерички војни стручњаци, када је Владимир Путин у марту 2018. представио нова хиперсонична оружја, међу којима и "Посејдон", тврдили "како то не постоји" и да је у Кремљу руски председник публици презентовао анимиране филмове.

Амерички војни стручњаци су сада променили мишљење и прхватају став Форин Полисија који тврди да су Москва и Пекинг са мање новца развили оружја која ће у историју послати носаче авиона и друге скупе платформе, које могу бити корисне само у сукобу с мањим војним силама с инфериорним наоружањем.

Пројект "Орка"

Почетни развојни пројект америчке владе за ову нову врсту подморнице "дрона" је додељен, а коме другоме од Локхид Мартину и Боингу. Прва ће компанија добити 43,2, а Боинг 42,3 милиона долара, како би довршили фазу дизајна “XLUUV”.

Будућа беспилотна подморница, с обзиром на то да је због своје величине непримерено звати "дроном", а камоли возилом којим се управља на даљину (РИВ), дизајнирана је за употребу у широком распону операција. "Орка", иако у овом тренутку још није опремљена оружјем, моћи ће носити до 12 торпедних бацача за површинско и подводно ратовање, чиме ће евентуално моћи и да уништи руски "Посејдон" и подморнице које га буду носиле.

Планира се да буде опремљен крстарећим пројектилима за копнене или противбродске операције, другим беспилотним подводним возилима, минама и да обавља обавештајне и мисије надзора и извиђања…

"Орка" има модуларну конструкцију, дуга је 15,5 метара, али с модулом оптерећења се повећава на 25,9 метара. Широка је 2,6 метара и тешка је око 50 тона. Највећа радна дубина процењује се на 3.000 метара, а максимална брзина јој је осам чворова. Погон је електрични, али с дизелом за поновно пуњење које се мора обављати после сваких 150 наутичких миља.

Могло би се рећи да "Орка" није нова, посебно за Боинг. У ствари, америчка компанија претходно је изградила низ великих експерименталних подводних возила ЛУУВ, које је тестирала америчка морнарица и која се могу сматрати претачама пројекта "Орка". Највећа од њих ј зове се Ехо-Војаџер", дугачка је 25 метара и може носити 8 тона корисног терета.

Ипак, "Орка" има пуно комплексније задатке, пре свега због брзог развоја "Посејдона". Наиме, изградња подморнице "Белгород К-329", раније позната и као КС-139, потпуно је завршена. Ова је подморница посебно дизајнирана као носач "Посејдона".

Америчка стратегија

Сједињене Државе су стога дале значајну предност новом беспилотном подводном оружју које ће пловити на новим нападачким подморницама, посебно на онима на нуклеарни погоном које су већ у служби или ће ускоро ући у америчку морнарицу.

Пентагон је забринут развојем специјалних подморница и новог подводног оружја попут" атомског торпеда "Посејдон". Зато је "хитно оживљен и подводни систем за надзор звука који је био у функцији током Хладног рата зван "Сосус". Осим тога, поновно је активирано морнаричка команда "Друге Атлантске флоте" и јата за антиподморнички рат, попут оних смештених у Кефлавику на Исланду, опремљеним новим патролним бродовима П-8.

Пројекта “XLUUV”, као што је "Орка", такође ће надопунити активности подморнице "Џими Картер" нове класе "Сивулф" америчке војске, које је дизајнирана 1998. године и поринуте 2004. године. Она је претрпела знатне измене и претворена је из нападачке подморнице, што јој је био примарни задатак, у платформу за посебне операције као што су надзор, обавештавање и извиђање, те за коришћење посебних мини батискафа с даљинским пилотирањем, који се могу користити и за шпијунске мисије.

На аеродром у Батајници слетели моћни хеликоптери! Снимак можете погледати ОВДЕ!

Извор: logicno. com/Н. Бабић

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА