Најновије

СТЕФАНОВИЋ СЕ ОБРАТИО ЈАВНОСТИ: Ево шта је министар полиције рекао о хапшењу у Јовањици, брату председника Србије...

Министар полиције Небојша Стефановић истакао је да брат председника Александра Вучића, Андреј, није имао никакве везе са човеком из случаја "Јовањица" и да је његово наводно довођење у везу само служило да се упрља добра акција полиције.

Небојша Стефановић (Фото: Јутјуб)

Небојша Стефановић је истакао и да власник пољопривредног добра "Јовањица" Предраг Колувија, који је ухапшен због плантаже марихуане, није позвао ниједног министра, нити неког из власти.

Министар је, на конференцији за штампу, рекао да ни он лично није познавао осумњиченог Предрага Колувију, нити да га је икада срео, чуо се са њим или руковао.

"Говорили су да је први позив, други или шести тог дана упутио Андреју Вучићу. Ниједан позив није упућен Андреју Вучићу. Шест месеци уназад није био нити један позив њему. Нити га је Андреј Вучић звао, нити су се срели или виђали", нагласио је Стефановић.

Указао је да је било људи који су одлазили на ово привредно добро, наводећи министра Александра Вулина који је 2015. обишао то имање, али када се оно бавило узгојем органског парадајза.

"Много је спинова и лажи, а суштински је то служило само да се негативна слика баци на добру акцију полиције. Ова акција је резултат рада државе", нагласио је министар.

Стефановић је навео да полиција није излазила у јавност са информацијама о овом случају, јер је на тужилаштву да одлучи када се то ради, а и уједно како не би угрозила истрагу која је била у току.

Изнео је да је 13. новембра, приликом прегледа лица која су се налазила у возилу са светлосном и звучном сигнализацијом, која нема везе са полицијском или државном, већ је купљена мимо тога, пошто неки људи мисле да то могу да раде и набављају на дивље такву врсту опреме, откривена лажна полицијска легитимација.

"Заустављањем таквог возила показујемо озбиљност државе, да не значи да ако неко има ту сигнализацију да неће бити заустављен. Приликом претреса возача и сувозача пронађена је код Предрага Колувије фалсификована легитимација МУП-а, наводно издата 2009. године. Ова легитимација са бројем постоји код другог полицајца, који се налази у једној од ПУ у Крушевцу или Краљеву. Утврђено да је скенирана или манипулисана са неком од легитимација, уклапане су слика и бројеви. То се дешавало у неком ранијем периоду, мислећи да то може 2009. Срећом полицајци су то добром акцијом прозрели, запленили и ухапсили, а тим људима одређено је задржавање", објаснио је Стефановић.

"Нисам дошао ни раније да се сликам поред наркотика"

Истог дана обавештен је тужилац Вишег тужилаштва у Сремској Митровици, који је издао налог за претрес станова.

Претреси су обављени од 14. до 19. новембра, а у "Јовањици" је пронађена лабораторија за производњу опојне дроге, 800 килограма суве дроге и више хиљада стабљика сирове дроге, која је заплењена и која ће након сушења бити измерена како би се добила прецизна тежина наркотика, рекао је Стефановић.

По добијању налога од тужиоца да се започну истражне радње, полиција, према његовим речима, није имала могућност да обавештава јавност о предузетим активностима.

"Пошто је било питање што министар није дошао да се слика. Нисам дошао ни раније да се сликам поред наркотика, јер то није мој задатак, већ да организујем подршку полицији да најбоље ради. Тужилац је тај који процењује у ком тренутку излазимо са информацијом у јавност. Ако имамо истрагу која на том имању траје, заплењена огромна количина наркотика, да ли би било нормално да обавештавамо јавност шта смо пронашли и тиме упозоримо могуће саучеснике", упитао је Стефановић додајући да су пронађени и пиштољ и револвер.

Рекао је да је полиција одлично обавила истрагу, дошла до сваког документа, обезбедила лице места, како ништа не би нестало, запленила све мобилне телефоне.

Све је, како истиче, урађено по закону и поступало се по слову закона и налогу тужиоца.

Утврђено је, како каже, а то је ствар која ће се даље проверавати, јер истрага још траје, пословни однос који је "Јовањица" имала са привредним друштвом " Супериор" из Велике Плане, друштвом које је добило одобрење да се бави индустријским конопљем.

Том друштву је дато одобрење да користи једну парцелу у Старој Пазови.

Односи између два привредна друштва биће истражени и на сваки детаљ истражни органи обраћају пажњу, рекао је Стефановић истичући да не постоји начин да било ко избегне правду.

"Измена закона – да убице деце буду најстроже кажњене"

Стефановић је истакао да је сутрашњи дан важан, јер ступа на снагу закон који ће бити снажна подршка у борби против нарко дилера, силоватеља, пошто ће измене Кривичног законика који је усвојила Скупштина крајем маја олакшати примену полицајцима, тужиоцима и судијама и помоћи у борби за безбедну Србију.

Омогућиће, како је нагласио, да сви монструми који убију дете или учине тешко кривично дело добију одговарајућу казну, доживнотну робију за убиство детета и спречи да се таква врста кривичног дела поново почини.

Захвалио се Фондацији Игора Јурића која је помогла да овај закон види светлост дана и да убице деце буду кажњени најтежом казном.

Закон упућује и поруку нарко дилерима да се таква врста злочина не исплати, објаснио је Стефановић подсећајући да закон омогућава да се сви који се баве оваквом врстом криминала не буду олако процесуирани и кажњавани, па да се након кратког времена врате на улице.

"Други део закона се тиче иницијативе коју смо ми поднели, а зове се иницијатива 'три ударца', која ће омогућити да они који се определе да буду нарко дилери неће моћи да рачунају на условне или благе казне, већ тешке затворске казне. Закон омогућава значајно строже кажњавање повратника, посебно дела везано за насиље и наркотике. Неће моћи да се ублажи казна свима који понове кривично дело. А и када га понове трећи пут казна ће морати да буде већа од половине максимално запрећене казне затвором. Код најтежих кривичних дела, убиства, сливања, обљубе повратницима ће се изрицати казне већ у другом чињењу кривичног дела која неће моћи да буде мања од половине максималне казне", објаснио је министар.

Стефановић је истакао да неће бити благих казни, нити условних пуштања за обљубу над дететом.

Указао је да ће сада бити изрицане и тешке казне за убиство након насиља у породици, које је до сада третирано као блажи чин, а убудуће ће бити третирано као тешко убиство, рекао је Стефановић.

Што се нарко дилера тиче, запрећена је казна од три до 12 година, а од сутра, сви који се усуде да приђу деци, да то раде у близини или у школама, ангажују малолетнике да продају наркотике суочиће се са казном од пет до 15 година затвора, чиме се шаље снажна порука да држава неће немо да посматра и да се не исплати диловање наркотицима.

"Најстроже ће се кажњавати сви они који се дрзну да се баве тим криминалом", закључио је Стефановић.

На прелазу Прешево заплењено 7,8 килограма хероина

Министар Небојша Стефановић изјавио је да је ноћас наша гранична полиција на прелазу Прешево запленила 7,8 килограма хероина.

"Претходне ноћи је спроведена добра акција МУП-а. Припадници граничне полиције су на прелазу Прешево ухапсили албанског држављанина Л. Б. (29) и заплениили 7,8 килограма хероина. Ово је добра акција полиције пошто нису биле тако честе овако велике заплене", рекао је Стефановић у Палати "Србија".

Каже да је приликом претреса "мерцедеса" нађен хероин у 15 пакета и да је вероватно албански држављанин требало да га пренесе у Западну Европу.

Како је рекао, ове године до 20. новембра МУП и тужилаштво су ухапсили и задржали 778 особа због кривичног дела за дистрибуцију наркотика.

"Скоро 9.000 кривичних пријава је поднето из области дроге, ту се ради о лицима која су приведена због поседовања, а одузето је до 25. новембра више од 6,2 тоне наркотика од чега је била рекордна заплена - више од 150 килограма хеороина. Такође, процесуирно је и разбијено 11 криминалних група", нагласио је Стефановић.

Захвалио је свима из полиције који су допринели да се пошаље снажна порука онима који се баве трговином наркотицима не могу да прођу у Србији ни на који начин.

Прочитајте ОВДЕ какву чистку у СНС припрема Александар Вучић.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА