Најновије

ИДУ, ИДУ ВИТЕЗИ: Београдска тврђава се претвара у бајку! (ФОТО/ВИДЕО)

БЕОГРАД - Мултимедијални витешки спектакл Витез Фест одржаће се 23. и 24. априла, на празнике Врбицу и Цвети, а у та два дана викенда, Београдска тврђава ће се вратити у средњи век и њоме ће дефиловати страшни, али племенити витезови, и прелепе племкиње. Како су организатори најавили на конференцији за новинаре, биће уприличен још богатији програм него ранијих година, а очекују се и изненађења.
Јереј Милорад Средојевић из цркве Ружица на Београдској тврђави благословио је скуп, и додао да култура васпитава нацију и обликује личност, а да је Витез фест леп начин да се сретнемо са вековима, прошлошћу и оним што смо некад били.
”Сусрећемо се са нашим праоцима који су стварали ову земљу, својом крвљу је бранили и својим костима. Благодарећи њима и ми постојимо. Треба да памћење на њих пренесемо на нашу децу, како би и они знали да истрају у једном мрачном и распамећеном времену.”
Директор јавног предузећа Београдска трврђава Петар Андријашевић подржао је Краљевски ред витезова који нас овог викенда враћа у доба Деспота Стефана и представља витешку традицију. 

Заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић изјавио је да: ”Негујући оно што је наша традиција, што су наши сјајни обичаји, промовишући наше најбоље вредности, показујемо да је управо нама место у реду најразвијенијих европских и светских народа. Град Београд може да се поноси једном оваквом манифестацијом”. 
Он је позвао све родитеље, децу и младе да дођу и подрже фестивал витезова.
У име Витез Феста говорила је Милана Поповић, члан медијског тима и организационог одбора. Представила је програм фестивала, који је много садржајнији у односу на претходну годину.  "Биће преко хиљаду учесника, а међу њима биће и Пети батаљон војне полиције који ће демонстрирати показне вежбе. Учествоваће и Савез за рекреацију и фитнес Београда, а биће организован и баскет турнир на трави за децу, који ће водити Бата Ђорђевић, отац нашег кошаркашког селектора Саше Ђорђевића. Такође, ФК Црвена звезда која ће имати свој штанд и доћи ће првотимци и ветерани овог клуба. Биће и преко 300 деце из школе младих талената УМС", набројала је она. 

Спасоје Влајић, један од предавача на Витез Фесту позвао је све заинтересоване да присуствују академском делу фестивала, где ће се причати о историји и култури. 
”Нема више витештва без духовности. Деспот Стефан Лазаревић, првоносећи витез Реда змаја, своје витешко умеће је заснивао на духовности и на оним знањима која су била на нивоу скривених моћи. Те скривене моћи ума су данас дале пун смисао витештву. Уз неговање обичаја, витештво је постало дејствено, као део продуховљене науке.”

Драган Томашевић, председник Савеза за фитнес и рекреацију Београда, каже да је Витез фест спој традиције и савремених витезова и да нам је управо таква манифестација била потребна. 
Фестивал витезова подржао је и Александар Петровић - Аца Селтик, који је нагласио да је тешко време идеално за испољавање витештва.
”Мислим да је ред рећи да одело не чини човека, али плашт у нашем случају обавезује. Дакле није ово само задовољство, већ једна велика обавеза - да се понашамо у складу са оним што тај плашт носи, и да будемо достојни оних витезова који су те плаштове носили у своје време. Мислим заиста да сви ми рођењем добијамо витештво, само неки га покваре, некоме их покваре и онда се то ослика у световном животу.”

Он је нагласио да је било много наших предака које увек морамо помињати, а да су сви они били честити српски витезови утемељени у својој духовности.
”На Витез Фесту враћамо се корак уназад да би се погледали, погледали наше претке, и кренули два корака напред, да будемо оно што заиста и јесмо”.
Председник Краљевског Реда Витезова и аутор Витез Феста Хаџи Зоран Мрђеновић упоредио је историјске, праве јунаке и оне измишљене, из стрипова.

”Кад сам се сусрео са нашом витешком традицијом, када сам видео да имамо једног Деспота Стефана Лазаревића, а иза њега још много јунака, схватио сам да су они реалност, наша историја. Спајдермен, Ајронмен и сви Марвелови јунаци, који су мени били надахнуће, само су ишчезли. Сматрам да док ово радимо, поред тога што дајемо нешто нашој деци, и ми се спашавамо и дајемо себи неки већи смисао. Дивно је сретати људе који деле са вама такве вредности. Београдска тврђава је митско место, најсветлија тачка у Европи у белом граду, и тамо нас чека Витез Фест на Цвети”, закључио је Мрђеновић.
Извор: Правда/Миљана Павков

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА