Најновије

ЛИЦЕМЕРЈЕ ЗАПАДА: Ударају на Србију због "панцира", а Шиптаре и Хрвате засипају оружјем вредним милијардама евра

Вашингтон нашој земљи сада прети санкцијама због набавке руског ракетног система "панцир" и допремања С-400 на војну вежбу Словенски штит, а САД и њихови НАТО партнери су за 12 година, од 2007. до 2019, Хрватима, Албанцима и другим суседима доинрали и продали оружје и војну опрему у вредности од 4.9 милијарди долара.

Панцир С (Фото: Јутјуб)

Истовремено, прецизни подаци показују да су САД у истом периоду Србији донирале тек 25.96 милиона евра у војној помоћи. У истом периоду је Америка земљама у региону – Хрватској, лажној држави Косово, Бугарској, Црној Гори, Мађарској и Северној Македонији поклонила наоружање у вредности од чак 687 милиона евра. Хрватска је по врло повољним условима набавила и 16 јуришних хеликоптера "кајова", 18 различитих борбених система, 305 оклопних возила, а испоручени су им и хеликоптери "блекхок", возила "хамер" и бројно друго оружје и оруђе.

Када се сабере колико су САД и друге западне силе донирале и продале оружја српским суседима у последњих 12 година, долази се до фрапантне цифре од 4.997.580.000 евра!

Дакле, Западу није проблем да улаже милијарде и милијарде евра у наоружање свих наших комшија, али им зато смета када Србија од Русије набавља одбрамбене ПВО системе.

То је званично потврдио изасланик Стејт департмента за Западни Балкан Метју Палмер. Он је изразио забринутост због присуства руске војне опреме на територији Србије и истакао је да би, ако Београд купи руску војну опрему, то водило ризику да нам се уведу посебне санкције.

- Постоји доза забринутости због распоређивања руске војне опреме на територији Србије, али и због могућности да Србија захтева специфичне руске системе, што би водило ризику да јој се уведу посебне санкције због куповине руске војне опреме. Ипак, надамо се да су наши српски партнери свесни тога и да ће бити опрезни са таквим трансакцијама – прокоментарисао је Палмер, а у врло сличном тону и у исто време огласио се и бивши премијер тзв. Косова Рамуш Харадинај, који је рекао да се Србија наоружава руским и кинеским оружјем да би кренула у рат на Косову, иако је сасвим јасно да Србија оружје купује ради одбране.

Русија има резервни систем и спремна је да се одвоји од међународног банкарског система. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА