Најновије

НЕКА ЦРКНУ ДУШМАНИ! Србија купује "невидљиве хеликоптере"! Oве моћне борбене звери ће владати небом (ВИДЕО)

“Ербас хеликоптери“ развијају нови систем помоћу којег би хеликоптер Х-145М био опасан димом који би му помогао да буде „невидљив“. Систем би се примењивао у фази лебдења приликом избацивања трупа.

Хеликоптери Х-145М (Фото: Јутјуб)

Програмски директор за хеликоптер Х-145М Марк Хенинг рекао је на медијском брифингу у Минхену да таква врста система представља иновацију када је реч о хеликотерима и да се показала добро приликом раних тестова.

“Развијамо систем за брзо скривање током лета како би Х-145М био невидљив током најопасније фазе мисије, када лебди на висини од двадесетак метара приликом избацивања трупа. То је примењено на возилима, али није никад на хеликоптерима“, рекао је Хенинг.

Како је додао, систем функционише тако што се на хеликоптер инсталирају уређаји за испуштање дима помоћу којих се дим шири око летелице.

На тај начин се замрачују визуени и инфрацрвени сигнали хеликоптера. 

Лаки вишенаменски хеликоптер Х-145М јесте један од најсавременијих у својој класи.

Реч је о последњој генерацији хеликоптера за извршавање најзахтевнијих мисија – транспорта, трагања и спасавања, борбених мисија, медицинских евакуација, надзора и осматрања, итд. 

Може да покрије широк спектар воних задатака. Има модеран кокпит, а кабина је компатибилна са наочарима за ноћно летење. Ту је и напредна верзија аутопилота.  

Иначе, међу купцима хеликоптера Х-145М је и Србија која је наручила девет таквих летелица. Србија је први купац Х-145М опемљеног системом Х-Форс а први хеликоптер са том опремом успешно је извео свој први лет у септембру ове године у Донауверту у Баварској.

Први хеликоптер Х-145М је предат Србији у јуну на сајму наоружања и војне опреме у Београду.

“Ербас“ је увео филозофију базичне платформе за хеликоптере на коју може да се инсталира различита опрема за различите летачке операције. Због тога Х-145М има „мултирол“ платформу и могуће га је користити за више намена.

Прочитајте ОВДЕ када ће бити одржани избори у Србији.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА