Најновије

СРБИЈА СЕ НЕЋЕ ПОНИЖАВАТИ: Сви детаљи Вучићевог разговора са Палмером

Председник Србије Александар Вучић жестоко је одговорио америчком изасланику Метјуу Палмеру на јучерашњем састанку у Председништву Србије, поручивши му да Србија пристаје на компромис по питању Косова, али сигурно неће пристати ни на какво понижење.

Палмер (Фото: Председништво)

Палмер је, након, у најмању руку, чудних изјава у Приштини ("за Србију нема уласка у ЕУ док не призна Косово") и сусрета са Куртијевим Србима, Ненадом Рашићем и Слободаном Петровићем, и у Београд дошао са својеврсним ултиматумом, међутим, ту стратегију није успео да спроведе у дело. Отуд после сусрета с Вучићем и његово признање да Српска листа мора да буде део приштинске владе.

- Мислим да постоји простор на Косову да се многи различити гласови чују и, према нашем мишљењу, важно је да се поштују резултати демократских избора - рекао је заменик помоћника државног секретара САД и специјални представник за западни Балкан.

Брутална кампања

Палмер је истакао да је јасно да је Српска листа задобила подршку велике већине Срба на КиМ и да они имају право да буду у влади представљени, као и да је нашироко разговарао са лидерима на КиМ и лидером Самоопредељења Аљбином Куртијем.

- Важно је да косовски Срби имају прилику да се изразе не само у јавности већ и кроз политички процес - нагласио је Палмер.

Председник Вучић, с друге стране, истакао је да је веома важно то што је сада у Београду рекао Палмер по питању Српске листе и избора на КиМ.

- Ми поздрављамо ово што је рекао Палмер, за нас је то важно, да Албанци разумеју ко је заиста добио српску подршку и да се не понашају глупо као ми осамдесетих и деведесетих година, када смо тражили лојалне Албанце, а нисмо разумели шта жели већина Албанаца - нагласио је Вучић.

Он је навео и да Приштина може да доведе Србе за министре који нису из Српске листе, али само ако имају подршку Српске листе.

- Српска листа је била изложена бруталној кампањи и у Београду, и Приштини, и свуда у свету. Људи из Српске листе су ипак добили огромну подршку, али не због моје подршке односно подршке Београда, већ зато што другачије доживљавају Косово од Раде Трајковић, Рашића и Петровића - рекао је Вучић.

Нема повлачења

Разуме, додаје Вучић, зашто су Американцима дражи ово троје, које је споменуо, него људи из Српске листе јер ови доживљавају Косово као независну државу, а Српска листа не.

- Српска листа је учествовала на косовским изборима у складу са Бриселским споразумом и добила више од 95 одсто гласова и Српска листа мора да буде у влади ако жели - нагласио је Вучић и прочитао члан 96, став 5 косовског устава, у ком пише да Албанци могу да доведу и "Раду Трајковић и Рашића за министра, али да они морају да добију гласове Српске листе".

Како је истакао, за два или три месеца биће створени услови за наставак дијалога Београда и Приштине и Србија је спремна за компромис.

- Америка је признала независност Косова и то је њихов званичан став. Србија је спремна за компромис, али није спремна за сопствено унижавање и свога народа на Косову и у целој држави. Нисмо никада истицали екстремне и радикалне захтеве које нико не може да прихвати, зато и говоримо о компромису, а они који хоће да унизе Србију и притисну је на нешто што је противно српским интересима нека знају да то није могуће - закључио је Вучић.

Провлачимо се као куче кроз тарабу

Председник Вучић је поручио Палмеру да Србија неће да улази у сукобе са САД:

- Знате, има у нашем народу израз "он мора да се провуче ко куче кроз тарабу". Ви се смејте, али то је чувени израз, значи да се провучете кроз иглене уши. Тако и ми морамо. Мали нам је маневарски простор и кроз то мало што имамо морамо да сачувамо своју слободу, да сачувамо своју војну неутралност. Надамо се да ћемо у томе имати и подршку САД! А то да ли сам издајник или не, 96 одсто Срба на КиМ је показало ко је издајник, а ко не. Мислим да је то најбољи одговор!

На реверу Наталијина рамонда

Вучић се после састанка захвалио америчком званичнику што је ставио Наталијину рамонду.

- Палмеров деда се иначе борио у Првом светском рату. То говори о нашем савезништву, хвала вам на том гесту - истакао је председник Србије.

Подсетимо, Наталијина рамонда је цвет који представља српски народ и искушења кроз која је прошао, а назван је по краљици Наталији Обреновић.

Милогорци умислили да су велики, нова тура шлихтања ЕУ! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА