Најновије

ТАКМИЧЕ СЕ КО ЋЕ БИТИ РИГОРОЗНИЈИ ПРЕМА СРБИЈИ: Ево зашто Трамп појачава притисак на Београд! У току је опасна игра двојице дипломата

Најава набавке руског наоружања и неколико везаних лоших потеза ЕУ, међу којима је одбијање Брисела да одреди датум почетка преговора Албанији и Северној Македонији, као и сукоби унутар саме администрације у Вашингтону, упалили су аларм у Сједињеним Државама које због тога појачавају притисак на нашу земљу.

Трамп преко својих људи све више притиска Србију због КиМ (Фото: Јутјуб)

Да Американци с будном пажњом прате набавку С-300 или С-400 система из Русије, потврдио је и специјални представник америчког државног секретара за Западни Балкан Метју Палмер који истиче да су "САД забринуте због присуства руске војне опреме у Србији".

“Постоји доза забринутости због распоређивања руске војне опреме на територији Србије, али и због могућности да Србија набави специфичне руске системе. То би водило ризику да јој се уведу специфичне санкције због куповине руске војне опреме. Надамо се да су наши српски партнери свесни тога”, рекао је Палмер.

Његова неуобичајено оштра изјава или, боље речено претња, изненадила је део српске јавности, али само онај који слабо познаје унутрашње односе унутар америчке администрације, односно проблеме на релацији Стејт департмент - Бела кућа.

“Палмеров највећи проблем је Ричард Гренел. Сад је то практично надметање између њих двојице, односно између администрације - Стејт дипартмента који представља он и Беле куће, то јест Гренела, који је Трампов човек, ко ће више урадити по питању тзв. Косова”, каже извор из дипломатских кругова у Вашингтону и упозорава да се притисци на Србију тек могу очекивати.

Трамп је у последњих месеци ставио пун фокус на решење проблема Косова

“Промену курса и појачане притиске можемо видети у последњих неколико недеља, што се поклопило са Гренеловим именовањем, а потом и са његовом првом званичном посетом овом региону. Палмер је, упркос томе што у јавности изгледа другачије, тешко поднео кад је Трамп именовао Гренела и сада се такмичи са њим ко ће да буде ригорознији”, наводи исти саговорник.

Промену у ставу САД видео је и Вучић и то се нарочито приметило после његовог састанка са Гренелом након којег је сам, без сарадника, писао службену белешку.

“За САД је тзв. Косово независна држава и њих не интересује ништа друго осим признања”, рекао је Вучић два пута у неколико дана.

Он наглашава да је то њихов став и да су то њихова очекивања која год администрација да буде.

- То исто очекујем од Метјуа Палмера када буде дошао да ће да каже. Међутим, не знам шта ЕУ има да каже - рекао је Вучић и додао:

- Србија је спремна на разговоре и постизање компромисних решења за КиМ, али никада неће пристати на понижење. Изненадила ме је чињеница да је амерички званичник Метју Палмер говорио суштински само о обавезама Београда, а ниједном није поменуо обавезе Приштине. Ако је све тако као што је рекао Метју Палмер, и то на Косову, где сам очекивао да ће тражити смањивање очекивања приштинских власти и да ће им указати на то да је неопходан компромис, ако је идеја да ми признамо тзв. Косово, а да они заузврат укину таксе, питам се о чему онда да преговарамо. То ми онда делује као шала - рекао је Вучић.

Председник Центра за спољну политику Драган Ђукановић најновије изјаве Палмера посматра у светлу жеље САД да након Приштине притисне и Београд.

- Америци се чини сасвим извесним укидање такси на робе из централне Србије и БиХ које је увела Приштина па сада жели притисак да окрене и ка Београду. С друга стране, САД има и закон у вези са набавком војне опреме који подразумева и увођење санкције земљи која набавља наоружање од Русије - истиче Ђукановић.

Програмски директор Београдског фонда за политичку изузетност Марко Савковић дели слично мишљење и подсећа да је и раније Вашингтон претио санкцијама Србији због војне сарадње са Русијом.

- Још прошле године САД је спомињао санкције Србији због набавке руских хеликоптера Ми-35. Конгрес је донео закон који предвиђа такву могућност у доређеном контексту, али не по аутоматизму. Верујем да је Вашингтон већ тражио објашњење од Београда у вези са набавком "панцира". Једна је прича за "панцир", друга за С-400 - апострофира Савковић.

Он сматра да је САД схватио како је у претходном периоду јако притискао Приштину због увођења такси.

- То је био велики притисак с обзиром на то да им је Приштина већи савезник од Београда. Ако се има у виду да је промењена власт на Косову и да су веома мале шансе да Косово ускоро уђе у ЕУ, Вашингтон зна да Приштина мора да добије нешто заузврат. Биће интересантно чути шта ће Палмер рећи у Београду - подвлачи Савковић.

Зашто САД врше притисак на Србију

Вучић је након разговора са Палмером најавио да верује да ће за два, најкасније три месеца бити створени услови за наставак дијалога са Приштином, док је Палмер нагласио да је Европска унија направила историјску грешку на Балкану и да се нада да ће она бии исправљена до маја наредне године када се очекује нови састанак евроспких лидера у Бриселу.

Вучић је одговарајући на питања новирана рекао и да Србија неће улазити у сукоб са САД:

"Ми да улазимо у сукобе с Америком нећемо, не падам ми на памет да се сукобљавамо с највећом силом."

Истакао је и да ће настојати да Србија сачува своју слободу, али да нам је остављен мали "пролаз" кроз који моћемо да се провучемо, поредећи ту ситуацију с изреком "као куће кроз тарабе". 

- Данас смо председник Вучић и ја имали прилику да разговарамо о политичкој ситуацији. Историјска је грешка и лоша порука региону оно што је урађено Албанији и Севреној Македонији. Америка жели за Србију европски пут и видеће да учини све да им помогне у томе - навео је специјални изасланик за Западни Балкан Метју Палмер.

Прочитајте ОВДЕ све детаље Вучићевог разговора са Палмером.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА