Најновије

ВУЧИЋ: Избори највероватније крајем марта

Председник Србије и лидер СНС-а најавио је да ће редовни парламентарни избори највероватније бити одржани крајем марта и да ће напредњаци изаћи са најмање 20 одсто нових младих људи. "Хоћемо да уведемо људе неукаљане, чисте, младе људе", поручио је Вучић.

Вучић (Фото: Председништво)

Александар Вучић је после седнице Председништва СНС-а рекао да та странка на изборе излази са циљем да покаже да су радили добро, марљиво и одговорно.

"Ми ћемо изаћи на изборе највероватније крајем марта, технички тако испада. То су редовни избори", рекао је Вучић. 

Прецизирао је да би избори требало да се одрже између 22. марта и 5. априла.

У протеклом периоду доносили смо и најтеже могуће одлуке, али исправне, што показује извештај Светске банке о напредовању Србије на Дуинг бизнис листи, рекао је Вучић. 

"То видите и данас, у новембру, значајно прелазимо БиХ, по примањима сустижемо Црну Гору, за којом смо заостајали чак 150 евра и то смо све постигли захваљујући грађанима који су разумели да само тешким и озбиљним мерама такви резултати могу да се постигну", истакао је Вучић.

Према његовим речима, СНС ће на предстојеће изборе изаћи са најмање са 20 одсто нових младих људи на посланичкој листи. 

Рекао је да је одлука Председништва да млади људи буду на посланичкој листи, као и на локалним листама. 

"Хоћемо да уведемо људе неукаљане, чисте, младе људе. Свако од нас је, не својом кривицом, ма колико био чист образ, због прљаве кампање оставио траг за собом. Зато је важно да полако уносимо свежу крв, младе људе који могу да наставе добрим темпом, у добром, да донесу у будућности добре резултате", истакао је Вучић и додао да је то званична одлука Председништва, за коју ће тражити потврду Главног одбора странке. 

Вучић је додао да је одлука Председништва и да чланови треба више да разговарају са грађанима и да на дневном нивоу чују шта мисле.

"По питању КиМ чини се да смо се добро борили, из немогуће позиције. Оставили су нам не ништа, већ мање од ништа, а ми смо из те позиције, чини ми се, у много чему успели да поправимо имиџ земље", истакао је.

Више жена на изборним листама 

Додаје да му се чини и да грађани не разумеју у потпуности шта значи за једну земљу када председник Кине Си Ђинпинг каже "једва чекам да посетим Србију и дођем код пријатеља Вучића".

"Не знам да ли разумеју колика је то част за нашу земљу", истакао је он.

Вучић је изразио уверење да ће СНС имати и више него прошли пут жена на изборним листама и да ће моћи да се поноси оним што нуди.

Казао је да СНС није странка која ће чекати шта говоре политички противници, већ она која ради, себе мења, иде испред времена, а примећује лоше ствари код себе и мења што је лоше.

Питао сам Палмера све, он је мене питао, нису то лаки разговори

Председник је рекао да је данас званичнику америчког Стејт департмента Метјуу Палмеру изговорио ствари које наши представници никад раније нису рекли америчким званичницима.

"Данас сте могли да видите, и ко хоће да буде поштен према себи, бар због једне ситнице сте могли да будете поносни на своје руководство... Изговорио сам ствари које нико од наших представника никада у лице није изговорио америчким званичницима", рекао је Вучић и додао да је и Палмера јавно "суочио" са делом из косовског устава који искључује могућност формирања војске, који је Приштина без проблема прекршила. 

"Не мислим да сам био превише храбар, отворено смо разговарали, питао сам га све, он је мене питао, ти разговори нису увек лаки."

Он је тако одговорио на питање да ли је Палмера питао да ли и какве обавезе има Приштина како би био настављен дијалог и како би се ишло ка постизању решења које би задовољило и Србију.

Како је рекао, данас је најотвореније говорио и пред Палмером како су косовски Албанци прекршили чак и устав своје лажне државе.

"То сам наочиглед Палмера изнео, без проблема и поносан сам на то и моја деца ће једног дана то да покажу и да кажу да се нисам сакрио у мишју рупу, посебно не као ови из такозваног, наглашавам такозваног, демократског блока", рекао је Вучић.

Он је додао да људи хоће да забораве шта смо прошли и у каквом смо стању затекли Косово – 2004. године смо прошли кроз погром.

"Ћутали су у Београду, ништа нису урадили, препустили су народ док су рушене и паљене цркве, ћутали су у Београду и борили се за власт и како да се што више додворе представницима неких западних земаља", навео је Вучић.

Онда су, каже, говорили "стандарди пре статуса", па су онда уследиле одлуке 2008. године, и опет у Београду ништа нису урадили, па онда одлуке 2010, 2011, најгоре одлуке су тада донете када је нашим питањем пред МСП дат легитимитет Албанцима за проглашење независности.

Он је подсетио на 16 састанака са Ангелом Меркел, а ту су и Макрон, кинески председник и јапански премијер, који нису били од времена Тита... Али људи то неће да признају, закључио је Вучић. 

Србија набавља оружје да би се наши грађани осећали безбедно

Председник Вучић истакао је вечерас да се Србија не наоружава да би неког нападала већ набавља оружје и оруђе да би се наши грађани осећали безбедно.

Упитан за хистерију у региону због набавке "панцира" и оптужби да припрема агресију на Хрватску и Косово, Вучић је рекао да га они који су уништили војску, као, на пример, Здравко Понош, нападају да купујемо старе "канте", а истовремено га оптужују да ће бити санкција због куповине софистицираног савременог оружја.

Они, каже, треба да се договоре сами са собом јесу ли у питању канте или софистицирано оружје, и шта им тачно смета.

"Поносан сам на чињеницу да Србија има војску, неупоредиво снажнију него пре пет или седам година. Данас имамо много више оружја и оруђа. Било је за то потребно новца, планирање. Ми не само да купујемо паметно већ радимо паметно", објаснио је он.

Вучић је указао да се то чини да бисмо заштитили нашу земљу, да буде сигурна. 

Нећу да причам о СПС-у већ о својима

Вучић је одбио да говори о СПС-у и Ивици Дачићу, истичући да је однос са том странком и њеним лидером професионалан и коректан, и да пре жели да говори о људима у својим редовима него о коалиционим партнерима.

Упитан за изјаву Сергеја Трифуновића да зна број телефона Ивице Дачића напамет, казао је да га и он зна.

"Не знам да ли мој зна, али знам ја Дачићев број."

Пренео је да је Трифуновић код њега долазио 1998. или 1999, када је "дезертирао" па тражио папире за излазак из земље.

"Жељко Митровић га је водио, и тада су били најбољи другари", објаснио је он.

На примедбе из редова СНС-а на рачун коалиционих партнера да се склањају када њега нападају, Вучић је рекао да прво треба да размотри своје редове.

"Нормално је да примам највише удараца, јер је то моја обавеза и то је моја дужност. Шта сам све прочитао и чуо о себи. Пар стотина хиљада лажи. То занима само мене и моју мајку и никога другог у земљи", констатовао је он.

Што се коалиционих партнера тиче, каже да ће очигледно на изборима да се види шта народ мисли, и да не треба помислити да ће конференцију за штампу користити да их напада.

Вучић је рекао да очекује од државе да ради свој посао када је реч о оптужбама које је на рачун председника Општине Стари град Марка Бастаћа изнео његов кум и близак сарадник Лазар Лешњак.

"Нека раде свој посао и нека ме обавесте... Нема журбе, поступак и све мора да буде чисто, транспарентно и јавно", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара.

Вучић: У Приштини су се сами тровали

Председник Србије је рекао да још није добио одговор од портпаролке ЕУ Маје Коцијанчич о томе чиме су "отровани" албански чланови централне изборне комисије у Приштини, мада, каже, и не очекује конкретан одговор од њих.

Вучић је рекао да је чуо да су се сами отровали, користећи одређене пестициде и "рефлекс" за намештај.

"Сада су узорке послали на испитивање у Швајцарску, где ће то анализирати 20 дана, па ће још 20 дана трајати та међународна истрага", рекао је Вучић и додао да ће на крају испасти да су били отровани оним што прво нађу тамо, неким пестицидом, на пример, за борбу против птица.

Сви заинтересовани за "мали шенген"

Поводом предстојећих разговора о иницијативи "мали шенген" на Охриду, Вучић је рекао да су за њу заинтересовани и други из региона, констатујући да су после недавног састанка лидера Западног Балкана и Федерике Могерини у Бриселу политичари у региону схватили поруке и да сада гледају шта могу да учине за себе и свој народ.

Најавио је да ће састанак с македонским премијером Зораном Заевом и албанским премијером Едијем Рамом бити 9. новембра.

"Прво ћемо у суботу бити нас тројица сами, а онда ће у недељу бити и други. Колико сам разумео, сви ће доћи наредног дана. Значи да постоји интересовање, али нећу да говорим у туђе име. Мислим да су сви заинтересовани, па ћемо да видимо", рекао је он.

Срећан је, каже, што су Србија, Северна Македонија и Албанија за то заинтересоване, а верује да су и остали.

Хтели да се ослободе руског гаса па умало да сруше Британију. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг, РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА