Најновије

ОДЗВОНИЛО МАЛОМ! Најављен крајњи рок да се изјасни о докторату: Нема више молби и уступака! (ВИДЕО)

Студенткиње из организације "1 од 5 милиона", Мила Јовановић и Валентина Рековић, изјавиле су да је 22. новембар крајњи рок да се Одбор за професионалну еткику Универзитета у Београду изјасни о докторату Синише Малог, и да нема више извињења, молби и уступака. Уколико до тада не буде донета одлука, или уколико Одбор оцени да докторат минисра финансија није плагијат, најављују нову блокаду Ректората.

Синиша Мали (Фото: јутјуб)

И поред тога што је договор студената који су блокирали рад Ректората и ректорке Иванке Поповић био да Одбор за етичка питања Универзитета до 4. новембра донесе одлуку о докторској дисертацији Синише Малог, то се ипак није десило. Ректорка наглашава да се ради о процедуралном питању и да ће све бити завршено до 22. овог месеца како би се испоштовало право на жалбу на одлуку Наставно научног већа ФОН-а.

Студенти су се у први мах осетили изневерено, рекла је за Н1 Мила Јовановић које је, како је додала, и даље сумњичава будући да у Сенату и Савету Универзитета седе правници, а и председник Одбора за професионалну етику је доктор права, и сви су се раније сагласили са 4. новембром као крајњим роком за одлуку о докторату Синише Малог.

"Ако је ненамерна грешка, постоји могућност да су се надали да ће ФОН раније да пошаље своју одлуку - а и ректорка је упутила молбу ФОН-у да донесе одлуку раније - а постоји могућност да су се надали да се ФОН неће ни огласити. Било како било, грешка је направљена. Ми смо је прихватили, послушали професоре, јер не желимо да дозволимо да процедурална грешка омогући Малом да обори одлуку", објаснила је Мила.

Додала је, међутим, да је 22. новембар је крањи датум, и да више нема извињења, молби и уступака.

Казала је и да су професорима који су их подржавали у блокади дали рок од 24 сата да се изјасне о пролонгирању рока за одлуку Одбора за професионалну теку, како би показали одговорност и одлуку о даљим корацима донели у најкраћем могућем року.

А, даљи кораци су јасни - уколико Одбор до 22. новембра не донесе одлуку, или уколико оцени да докторат министра Малог није плагијат, следи нова блокада Ректората.

"Слушали смо шта је професор (Ђорђе) Павићевић рекао. Позвали смо професоре да нам се придруже, и он је рекао да ће професори стати уз студенте", истакла је Мила.

Оптужила је и декана Факултета организационих наука за опструкцију целог процеса, а подсетила је и да је бивши студент проректор Данило Потпарић потврдио да је било политичких притисака на Одбор за професионалну етику.

Потпарић, како је додала, није поново изабран на ту функцију, иако је имао већину, а са седнице су га избацила двојица младића који су чланови Студентског парламента.

Валентина Рековић је подсетила и да је студенте 5. новембра, када су одржали конференцију за штампу у Ректорату, сачекало ново обезбеђење, које није носило униформе, грубо се понашало, и које није ангажовала ректорка Иванка Поповић.

"Ректорка кад је сишла, она није видела ова два лица, зато што су се сакрили иза стуба", навела је.

Мила је додала да су те особе, када их је ректорка видела и упитала ко су, кратко одговориле: "Фирма".

"Ова тројица послата из 'Фирме', а не на захтев ректорке, тражили су да се легитимишемо, затим нису хтели да нас пусте да уђемо, ограничили су нам кретање по Ректорату, нису хтели да нам дозволе да се попнемо на степенице, кренули су да нас гуркају. Мени је позлило, и хтела сам да изађем у двориште, један је стао и није хтео да ме пусти да прођем... Непримерено понашење, као да чувају сплав, а не Универзитет", испричала је Мила.

Валентина је подсетила да су студенти сутрадан одржали конференцију у сали Ректората, што виде као гест ректорке да се покаже поверење, и да провокације особа које су послате као наводно обезбешење нису успеле.

Књигу “Мрежни рат против Срба” можете купити у књижарама Делфи, или наручити путем интернета на линку ОВДЕ. Читаоци из иностранства књигу могу наручити у електронском формату на линку ОВДЕ.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА