Најновије

КО ЈЕ КАДРИ ВЕСЕЉИ? Главни благајник терориста, зову га господаром Косова, а ово су монструозни злочини због којих ће да одговара у Хагу

Човек из сенке", "господар Косова", "Лули" и доскорашњи председник косовске скупштине и лидер ДПК, највеће странке на Косову и Метохији, позван је у Хаг на саслушање.

Тиме је потврђено оно што годинама, а нарочито месецима уназад спекулише - да се и он налази на списку људи који ће пред Хашким трибуналом одговарати за злочине на КиМ током рата с краја деведесетих година.

Кадри Весељи се од јуче налази међу стотинак људи које је од краја прошле године до сада позвани од специјалног тужилаштва за ратне злочине, чиме се придружио свом доскорашњем коалиционом партнеру и некадашњем саборцу у ОВК Рамушу Харадинају.

Шта ће се конкретно дешавати, и на каква ће питања одговарати, непознаница је, али би неке ствари могле да се претпоставе.

Наиме, оно што се зна јесте да је Весељи један од оснивача ОВК и дугогодишњи први човек ШИК-а, косовске тајне службе. Управо у вези са овом функцијом коју је обављао постоје бројне истраге. Илустрације ради, у извештајима Комисије ЕУ о економској ситуацији у рату “Републике Косово” Весељи је био је означен као главни “благајник” терориста.

Такође, наводи се да се група коју је тада контролисао наводно бавила трговином - од дроге до људских органа. Уз Хашима Тачија, управо се Весељи помиње у извештају Савета Европе у афери трговине људским органима, углавном српских затвореника, током рата 1989-1999. године на КиМ.

За Весељија се сматра да је био члан Албанске информативне агенције, која је деловала у оквиру ФАРК-а, албанске оружане формације “Републике Косово”, у којој су били претежно бивши официри ЈНА и радници ДБ-а и МУП-а албанске националности.

Весељи је био директно умешан у терористички напад на аутобус "Ниш експреса" у Подујеву пре 18 година.

Подметање експлозивне направе под аутобус у којем је страдало 12, а повређено 43 Срба наводно су осмислила двојица кључних људи ШИК - Кадри Весељи и Џавит Хаљитај, а са свим детаљима тог злочина био је упознат и актуелни председник Косова Хашим Тачи, чији је Весељи саборац и у тадашњем рату, и у политичком животу.

Такође, писало се и да је био један од команданата групе “Црна рука”, и да је заједно са Тачијем и Хаљитијем учествовао у киднаповањима и убиствима Срба, али и непослушних Албанаца. Према тим информацијама, Весељи је заједно са још неколико припадника ОВК утицао на заштићене сведоке у хашким процесима, претио им, застрашивао их и организовао њихова убиства, а четворицу је, како се тврди, лично ликвидирао.

О њему се писало и да је завршио курсеве терористичке обуке у Албанији, Немачкој и Швајцарској, да је контролисао, али и да данас контролише токове новца на КиМ, трговину дрогом, нафтом, као и да је одговоран као човек из сенке за бројне ликвидације.

Управо њега је председник Србије Александар Вучић у неколико наврата означио као "господара Косова" и човека из сенке, за којег се иначе сумња да је био и организатор прошлогодишњих блокада на путевима на КиМ ка селу Бање, током Вучићеве посете, у чему су иначе учествовали ветерани ОВК. Уочи те посете, Весељи је отворено претио хапшењем председнику Србије, уколико се одлучи да посети Газиводе.

Да му претње, нарочото Србији, нису стране показао је и када је својевремено "поручио" Београду да се Албанци "неће зауставити до Ниша", ако "Србија покуша да се врати" на Косово и Метохију.

Прочитајте ОВДЕ зашто Еди Рама брани Кадрија Весељија.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА