Најновије

КУРТИЈЕВА СТРАНКА НАСТАВИЛА СА УЦЕНАМА: Шиптари траже да Српска листа документовано призна тзв. Косово

Потпредседник Самоопредељења Бесник Бисљими изјавио је да Српска листа мора документовати да признаје тзв. Косово и ради у његовом интересу, као и да ће прво Србији наметнути пуни економски реципроцитет, а потом размотрити питање такси.

Аљбин Курти (Фото: Јутјуб)

"Може постојати влада без Српске листе. Устав јасно каже у члану 92.1. да Влада тзв. Косова мора да управља у складу са Уставом Косова. То значи признати тзв. државу Косово и радити за добро ове државе. Српска листа мора документовати да признаје тзв. државу Косово и да ће радити на унапређењу интереса тзв. Косова", рекао је Бисљими.

"Нећемо дозволити да наш буџет користе људи или групе које раде на уништавању сопствене државе. Али у овом сазиву, мислим да свака страна треба бити мало флексибилнија и креативнија. Наћи решење за које се чини да је најбоље решење", рекао је Бисљими.

Потпредседник Самоопредељења каже да, "ако Србија није признала сертификате издате на КиМ и ЕУ је сматрала да је то редовна ствар, нећемо признати сертификате које је Србија издала од 1. јануара и ЕУ не може да каже да је у случају Србије то у реду, а у случају КиМ није".

Мислимо да, навео је Бисљими, у тренутку "када успоставимо пуни реципроцитет можемо разговарати о укидању такси и то ћемо радити у координацији са међународним партнерима".

Потпредседник Самоопредељења каже да будућа влада није обавезна да спроводи политику Харадинајеве владе и наводи да ће се они фокусирати на своју политику и филозофију, а не других.

"Мислимо да увођење такси није политика у односу на Србију, али пуни економски реципроцитет решава тај проблем. То значи да ћемо се бавити било којом економском одлуком Србије која је нанела штету косовској економији и због које ни ЕУ ни друге земље нису имале примедбе на Србију", рекао је он.

Каже да ниједна опозициона странка није тражила од Харадинаја да наметне таксе, али додаје да ће прво Србији наметнути пуни реципроцитет, а потом размотрити питање такси.

Бисљими наводи да је претходна влада имала недостатака у спољној политици и сматра да људи који су водили спољну политику нису били кредибилни и да су нанели штету у међународним односима.

Према његовим речима, радне групе са ДСК нису разговарале коме ће то министарство припасти и да ће о томе одлучити идери две странаке.

Прочитајте ОВДЕ шта је Александар Вучић рекао о куповини руског наоружања.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА