Најновије

"АКО САМ КРАО, ТО ЈЕ БИЛО ЗА..." Испливало Слобино никад виђено писмо, из затвора је открио све!

Бивши председник, у одговору на оптужбе да је подстрекивао функционере да незаконито прибављају другима корист, каже да су ти други били држава и народ, одбрана и безбедност земље и привреде.

Слободан Милошевић (Фото: icty.org)

Некадашњи председник СРЈ Слободан Милошевић лично је 2. априла 2001. написао истражном судији Окружног суда жалбу на решење о притвору због оптужби да је злоупотребљавао службени положај, чији садржај сада први пут јавност има прилику да види. Милошевић је, после вишедневног одбијања да се одазове судском позиву због злоупотребе службеног положаја ухапшен у државној вили на Дедињу 1. априла 2001. године.

У жалби Милошевић наводи да у решењу о спровођењу истраге пише да је највише функционере и потпредседнике Савезне владе Николу Шаиновића, задуженог за привреду, и Јована Зебића, задуженог за финансије, као и директора Царине Михаља Кертеса, подстрекивао да незаконито прибављају другима корист и то “од 1994. па до 5. 10. 2000. године”.

"Ти "други", у чију се корист радило све ово време, искључиво су напа држава и народ, одбрана и безбедност наше земље и наше привреде. На саслушању код истражног судије, у присуству окружног јавног тужиоца и свог браниоца, верујем да сам објаснио да су се разговори код мене, у својству председника Србије, са државним функционерима који покривају економски сектор Савезне владе односили на потребу подршке економским задацима Србије, у време почетка спровођења антиинфлационог програма 1994. а не на било каква "наговарања" и злоупотребу службеног положаја", пише Милошевић.

Он је писао да су ти званични разговори били "одговорно разматрање најважнијих питања за опстанак земље у условима тоталног ембарга и рата преко Дрине, у ком смо помагали свој народ".

"Што се тиче средстава трошених за оружје, муницију и остале потребе Војске Републике Српске и Републике Српске Крајине, ти се издаци нису могли из разлога државних интересqа, као државна тајна, приказивати у Закону о буџету, који је јавни документ. Исто се односи на издатке за опремање снага безбедности и посебно специјалних антитерористичких снага "од игле до локомотиве" - од лаког наоружања и опреме до хеликоптера и осталих средстава која и данас стоје ту где су", пише Милошевић и додаје да “решење о покретању истраге одаје утисак да се неко, и то у овом случају шеф државе, бавио наговарањем највиших функционера да нешто украду или потроше за личне ствари”.

"Што се тиче новца за СПС, желим да скренем пажњу на чињеницу да су и никола Шаиновић, и Душан Матковић, и Михаљ Кертес и други, као високи функционери партије, прикупљали новац за партију и да ми није познато да су ти људи било шта украли или проневерили. Напротив, верујем да нису", наводи Милошевић, као и да се он "није бавио питањем партијских финансија".

"Истовремено, наглашавам да никад нисам ни користио ни један динар, нити једно материјално средство партије, нити било које возило партије. Никада, ни директно, ни преко неког другог лица, нисам примио никакав новац за моје личне потребе. Осим плате, све време на функцији председника СРЈ, других примања нисам имао", истакао је Милошевић.

Захтеве за припајање Прешева лажној држави ни Приштина више не подржава? Више о отме прочитајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА