Најновије

АМЕРИЧКИ ЕКСПЕРТИ УПОЗОРАВАЈУ: Северна Кореја прави ракету дугог домета

Експерти тврде да је Северна Кореја, изгледа, извела пробу мотора са чврстим горивом на земљи. Мотор је вероватно предвиђен за далекометне ракете, а Пјонгјанг тврди да је реч о "тесту од велике важности".

Северна Кореја је недавно имала још једну ракетну пробу (Фото: Јутјуб)

Мајкл Елман, директор Програма за нуклеарну политику и неширење при Међународном институту за међународне студије, каже да се може закључити да је Северна Кореја спровела "статичку пробу мотора", али да се не може закључити коју врсту мотора је тестирала на основу тренутно доступних информација.

Статички тест мотора значи да је мотор тестиран на земљи уз компоненте ракете, али да није извршено лансирање ракете у ваздух.

"Немогуће је знати величину мотора, било да је он на течно или чврсто гориво, или то да ли је тест био успешан, без више доказа, фотографија", рекао је Елман. Он је додао да је такође тешко одредити да ли је мотор који је тестиран "новог типа, или је тестиран већ постојећи модел".

Северна Кореја саопштила је да је изведен врло важан тест на постројену за лансирање сателита у Сохаеу у суботу поподне, пренела је државна званична Корејска централна новинска агенција (КЦНА).

"Резултати последњег важног теста имаће важан утицај на промену стратешке позиције ДПРК још једанпут у блиској будућности", рекао је портпарол Академије за националну одбрамбену науку Северне Кореје, употребљавајући скраћеницу званичног енглеског назива те државе, Демократске Народне Републике Кореје.

Пјонгјанг није дао више детаља о оружју које је тестирао.

Чои Хјун Су, портпарол јужнокорејског министарства одбране, рекао је: "Свесни смо саопштења Северне Кореје". Он није давао даље јавне процене поводом пробе.

Портпарол је рекао да Сеул наставља да блиско ради са Вашингтоном како би надзирао активности око главних постројења за тестирање у Северној Кореји, укључујући и Донгчанг-ри, постројење у Сохаеу.

Брус Бехтол, бивши обавештајни официр у америчкој Одбрамбеној обавештајној агенцији, а сада професор политичких наука у државном универзитету Анђело у Тексасу, каже да је компликовано одредити коју врсту мотора је тестирала Северна Кореја, пошто је она прекршила досадашњу праксу и није изашла у јавност са било каквом фотографијом са тестирања.

Бехтол каже да владе САД и Јужне Кореје можда имају фотографије теста. Међутим, оне се нису оглашавале по питању врсте оружја које је Северна Кореја тестирала, додао је.

Јан Вилијамс, заменик директора Пројекта за ракетну одбрану у Центру за стратегијске и међународне студије, изражава забринутост да је мотор који је Северна Кореја тестирала "већи ракетни мотор на чврсто гориво" за ракете дугог домета.

Он је рекао да је наредна технологија коју ће Северна Кореја вероватно тестирати ракета дугог домета која користи чврсто гориво, пошто је већ тестирала мотор на течно гориву у интерконтиненталној балистичкој ракети (ИЦБМ). Он је рекао да су све ракете кратког домета које је Северна Кореја тестирала ове године биле са моторима на чврсто гориво.

"Велики напредак за њих могао би да буде уколико успеју да добију своје далекометне ракете преоријентисане на гориво на чврст погон које је операционо много корисније", рекао је Вилијамс.

Ракете са моторима на чврсто гориво теже су за детектовање пошто им је за припрему потребно мање времена него када је реч о ракетама на течно гориво. Пре две године, физичар Дејвид Рајт написао је да су севернокорејске ИЦБМ кадре да стигну до територије континеналтних САД.

Брус Бенет, виши аналитичар за одбрану у Ренд корпорацији, каже да иако је тешко одредити коју врсту ракетног мотора је тестирала Севрна Кореја и да ли је реч о мотору на чврсто или течно гориво, али да је "тест који је изведен вероватно је осмишљен као тест мотора за ИЦБМ".

Бенет, међутим, каже да "тест није потврдио да Севернокорејци граде свој сопствени мотор за ИЦБМ, већ да засигурно желе да наведу на закључак да је о томе реч".

Он је додао да "уколико је мотор који је Северна Кореја тестирала ове недеље заиста био мотор за ИЦБМ, и ако је тест бо успешан, Северна Кореја ће представљати много озбиљнију претњу по Сједињене Државе у будућности. А то би могло да промени стратешку позицију Северне Кореје у будућности".

Неколико дана пре теста, детектоване су активности око постројења за лансирање сателита у Сохаеу, показали су сателитски снимци које је направио Планет лаб у четвртак.

Северна Кореја према извештајима поново изграђује то постројење, након што га је делимично била размонтирала када су започеки разговори о денуклеаризацији са САД прошле године.

Разговори су запели пре него што је постигнут реални напредак након самита у Сингапуру у јуну 2018. због постојећих разлика. Вашингтон је захтевао од Пјонгјанга да предузме пуну денуклеаризацију, док Пјонгјанг жели од Вашинтона да прво олакша санкције. Две стране остале су ушанчене на својим позицијама откако је у Ханоју одржан састанак у фебруару.

Последњи тест догађа се у тренутку када севенрокорејски амбасадор у Уједињеним нацијама изјављује, у среду, да денуклеаризација више није на столу и када разговоре описује као "трик за куповину времена" како би се извукао бенефит у "домаћој политичкој агенди" у САД.

Перспектива за било какве разговоре са Северном Корејом додатно је умањена након што се Пјонгјанг вратио нападима на председника САД Доналда Трампа у понедељак.

Називајући Трампа "несмотреним и безобразним старцем", бивши преговарач Северне Кореје у разговорима о денуклеаризацији Ким Јонг Шол је рекао: "Немамо више шта да изгубимо... Време у коме га не можемо назвати другачије него 'сенилком' поново би могло да дође", пренела је КЦНА.

Пјонгјанг је назвао Трампа "сенилком" када су размењиване претње и увреде са Вашингтоном 2017, у време извођења ракетних проба. Трамп је те године називао Кима "ракеташем".

У одвојеним изјавама које је пренела КЦНА у понедељак, Ри Су Јонг, потпредседник Централног комитета севернокорејске Радничке партије, рекао је: "Трамп би могао да буде велика промена, али он радије прихвата статус кво као што је показао. Према томе, требало би да размисли два пута уколико не жели да види катастрофалне последице".

Две изјаве Пјонгјанга уследиле су након Трампове поруке на Твитеру објављене у недељу, када је рекао да "Ким има много шта да изгуби, заправо све, уколико се буде понашао на непријатељски начин", што је био одговор на севернокорејску пробу.

Трамп је упозорио Кима да не угрожава "посебан однос" са њим, као и да се "не меша у председничке изборе у САД у новембру".

У понедељак, званичник Стејт дипартмента рекао је да САД планирају да затраже од Савета безбедности Уједињених нација да на састанку ове недеље расправља о провокацијама Северне Кореје, укључујући и суботњи тест.

Прочитајте ОВДЕ шта се десило са чилеанским војним авионом који је нестао на лету ка Антарктику.

Извор: Глас Америке

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА