Најновије

ПОСЛЕДЊИ РОПАЦ ВЕЛИКЕ ИМПЕРИЈЕ: Бројеви су све потврдили, славно краљевство се коначно завршава

Британска привреда је у октобру 2019. године забележила нулти раст на месечном нивоу након пада у претходна два месеца, објавила је данас Канцеларија за националну статистику (ОНС).

Лондон (Фото: Јутјуб)

То су најслабија три месеца економске експанзије Уједињеног Краљевства још од почетка 2009. године, извештава британски јавни сервис Би-Би-Си, додајући да ови подаци долазе уочи општих избора у четвртак, 12. децембра, и да све странке у предизборној кампањи обећавају да ће подстаћи раст.

Мада је сектор услуга порастао за 0,2 одсто у периоду август-октобар, то је неутралисано падом производње од 0,7 процената и падом грађевинарства од 0,3 посто.

На годишњем нивоу, британски бруто домаћи производ је у октобру порастао 0,7 одсто, што је такође најслабије од марта 2012.

Пословна заједница у Британији је, према писању Ројтерса, подељена уочи избора, страхујући да би победа Торијеваца можда донела хаотицан Брегзит и тиме отежано пословање с Европском унијом. С друге стране, Лабуристи им најављују повећање пореза и национализацију кључних привредних сектора.

На тржишту валута, фунта је "игнорисала" данашње лоше економске показатеље и наставила успон након пораста у понедељак. На преподневном трговању у Лондону, фунта је ојачала према долару за 0,2 посто на 1,3157 долара, а у односу на евро је порасла за 0,1 проценат, на 84,18 пенија.

Канцеларија за националну статистику је у одвојеном саопштењу објавила да је британски дефицит у робној трговини с саветом порастао више него што се очекивало, на готово 14,5 милијарди фунти у октобру, са 11,5 милијарди фунти у септембру, додаје BBC.

Прочитајте ОВДЕ  ко каже да ако Кијев преузме контролу над границом, могућ масакр као у Сребреници!

Извор: Танјуг/BBC

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА