Најновије

РУСКА ВОЈСКА ПРВИ ПУТ УШЛА У ПРЕСТОНИЦУ ИСЛАМСКЕ ДРЖАВЕ! Град је ослобођен! Мештани са радошћу дочекују Путинове трупе (ВИДЕО)

Руске војне снаге достављале су храну и пружиле медицинску помоћ становницима Раке у првој таквој хуманитарној мисији чији је циљ био помоћ цивилима који се боре за опстанак у граду у којем бесни рат.

Руски конвој у Сирији (Фото: Јутјуб)

Прва колона руских војних камиона натоварена храном и санитетским потрепштинама ушла је у понедељак у главни град северне сиријске провинције.

Једном означен као неслужбена престоница озлоглашене Исламске Државе, град су 2017. године освојиле сиријске Демократске снаге које су подржале САД године, након што је три године провео под влашћу милитаната. 

Међутим, оно што је на Западу названо "ослобођењем" претворило се у беду за локално становништво, будући да су две трећине Раке практично уништене у масовној кампањи бомбардовања коју је покренула коалиција предвођена САД-ом током четверомесечне битке за град.

"У 2017. години социјална и економска инфраструктура Раке тотално је уништена операцијом коалиције коју предводи САД чији је циљ ослобађање", рекао је новинарима Владимир Варнавски, службеник Руског центра за помирење, који је у Раку стигао са конвојем.

"Ваздушни напади резултирали су смрћу хиљада цивила." Такође је скренуо пажњу на чињеницу да радови на чишћењу и деминирању још увек нису завршени у граду више од две године након што је ослобођен од терориста. Недостају и храна, чиста вода и санитетски материјал.

Видео снимак који приказује долазак руског конвоја приказује камионе како се крећу прашњавим путевима који су некада биле учице града, а сада су окружени рушевинама.

Чини се да су цели делови града сравњени са земљом, други су озбиљно оштећени. Међутим, живот се полако враћа чак и овим рушевинама. На снимцима се види како деца дочекују камионе гласним навијањем и махањем рукама. Русија планира да координира напоре са сиријском владом на обнови инфраструктуре у овом граду, као што се већ догодило у Дамаску и Алепу.

За сада је руска војска поставила испоставу у Раки ради испоруке хуманитарне помоћи мештанима. Према Варнавском, војска је у понедељак поделила „неколико хиљада оброка хране“ међу мештанима, док су им руски лекари пружали медицинску помоћ.

„Ово су само први кораци који имају за циљ стабилизацију ситуације и решавање хуманитарне кризе“, рекао је Варнавски.

Непознате летелице бомбардовале Сирију, више о томе прочитајте ОВДЕ!

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА