Најновије

ГОСТ "INDIE BELGRADE" ФЕСТИВАЛА : Боб Бајингтон, редитељ: “Увек бих радио са Бред Питом”

Редитељ Боб Бајингтон стиже у Београд, као специјални гост 5. Indie Belgrade  фестивала, на којем ће имати српску премијеру свог најновијег, награђиваног остварења „Френсис Фергусон“.

Боб Бајингтон (Фото: Дом омладине)

Овај тексашки независни аутор, између осталих признања добитник Специјалне награде жирија фестивала у Локарну, одржаће у Дому омладине и мастер-клас „Од сценарија до екрана“.

Пети Фестивал независног америчког филма „Indie Belgrade“ и даље наставља да прати своју јединствену нит слободе, независности, непретенциозности – у избору тема, ликова, начина приповедања и редитељских поступака, те нам тако и овог пута доноси свежи дах новог и независног америчког филма, увек другачијег од онога што је тренутно актуелно на свим светским бокс офисима, у свим светским мултиплексима, а долази из највеће светске „фабрике снова“: Холивуда.

Свечано ће бити отворен у Дому омладине Београда 12. децембра у 20 часова, српском премијером филма  “УМЕТНОСТ САМООДБРАНЕ”. Ова црна комедија (САД 2019. / 104 мин. / Режија: Рили Стернс) говори о смушеном књиговођи Кејсију који се, након што добије батине на улици, пријављује у локалну школу каратеа, у којој бива инициран у злокобно братство насиља и мушкости.

Боб Бајингтон присуствоваће свечаном отварању фестивала, а српска премијера његовог новог филма, сатире о сексуалној напасници, професорки на замени којој је живот у браку толико досадан да је решила да га уништи везом са седамнаестогодишњим учеником, заказана је за 14. децембар у Великој сали ДОБ.

Са уметником је разговарала Христина Хаџихаралабус. Филмски фестивал у Локарну није познат по комедијама. Ипак Ваш филм “Неко ме тамо горе воли” из 2012. био је на овом фестивалу не само приказан, већ и награђен Специјалном наградом жирија.

Боб Бајингтон: Да, не приказују тамо баш много комедије. Мислим да успех тог филма може да захвали тадашњем директору Оливије Переу – он је схватио шта ја то радим.

У Вашим филмовим породица је увек помало чудна: бебе не расту, жене би радије у затвор него са мужем, мајке су безосећајне. Без обзира на стилизацију Ваших прича, изгледа да постоји прилично реална теза да је америчка или генерално свака породица – дисфункционална…

Боб Бајингтон:  Слажем се. То је одлично запажање. За мене је породица заиста дисфункционална. Поводом мог прошлог филма “Заувек беба”неко ме је питао – О чему је тај филм? Одговорио сам му: “Седи за сто да вечераш са својом породицом, па ћеш видети”.

У филмовима “Регистровани сексуални напасник” (“РСО”) као и у најновијем “Френсис Фергусон”, главни јунаци су сексуални напасници. Обе приче су испричане из њихове визуре и јунаци се тешко поново интегришу у друштво. Зашто Вам је ова тема тако важна?

Боб Бајингтон: Гледам на потешкоће које Франсис (главна јунакиња филма) има и поредим их са својим. Хтео сам да сместим њен лик у социјални центар, јер такво окружење, по мени, рађа неизбежно хумор: “Ако си сексуални напасник, иди сад скупљај ђубре”.

Тексас, одакле долазите, постао је важно место за филмске продукције и база за многе талентоване независне ауторе.

Боб Бајингтон: Мислим да су за то заслужни редитељ Ричард Линклејтер – аутор филмова “Пре свитања”, “Дечаштво” и филмско друштво које он основао почетком 90-их. Тако су многи редитељи дошли у Остин, као на пример, Ендрју Бујалски.

Ник Оферман , глумац познат и по серији “Фарго”, игра или је наратор у сваком Вашем филму…

Боб Бајингтон: Он је изванредан тип и велика инспирација за мене. Срећан сам што га познајем.

Имате посебан дар за рад са глумцима. Ако бисте могли да изаберете да радите са неким светски познатим глумцем, ко би то био?

Боб Бајингтон: Неко ме је то питао пре десет година и одговорио сам: Бред Пит. Дакле, рећи ћу поново: Бред Пит.

У суботу, 14. децембра 2019. од 13:00 у Дому омладине Београда Боб Бајингтон ће одржати мастер-клас „Од сценарија до екрана“, у оквиру којег ће аназирити рад на сценарију, као и снимљене сцене и материјале из свог најновијег филма, а акценат ће бити на раду са глумцима. Мастер-клас је отворен за све заинтересоване, а улаз ће бити слободан.

Истог дана, 14. децембра од 20:00 у Великој Сали Дома омладине биће одржана српска премијера Бајингтоновог филма „Френсис Фергусон“,  након које ће уследити разговор аутора са публиком фестивала.

Улазнице за све пројекције су у продаји на Благајни ДОБ, по цени од 300 динара.

Фестивал су подржали Секретаријат за културу града Београда, Амбасада САД у Београду и Министарство културе и информисања Републике Србије.

Уметнички директори фестивала су Христина Хаџихаралабус и Радослав Павковић.

Пети Косово и Метохија међународни филмски фестивал свечано ће бити отворен 11. децембра у 19.00 у Дому културе Грачаница. Част да ове године отвори фестивал припала је редитељки филма „Асиметрија“ Маши Нешковић и једној од главних глумица у овом остварењу Мири Јањетовић. Прочитајте ОВДЕ  све детаље.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА