Најновије

ГРЕШКА ТЕШКА ВИШЕ МИЛИЈАРДИ ДОЛАРА: Извештај о Ф-35 проглашен строгом тајном!

Норвешки државни ревизор изнео је критике влади у извештају парламенту о новим борбеним авионима Ф-35 који треба да замене стару норвешку флоту. Извештај ревизора проглашен је државном тајном.

Ф 35 (Фото: Јутјуб)

Министар одбране Франк Баке Јенсен објаснио је да су се шеф одбране Хакон Брун Хансен и канцеларија генералног ревизора сложили да информације у извештају остану у тајности.

Норвешки министар одбране истиче да су информације од „великог значаја“ за операције прикупљања страних обавештајних података и да је зато извештај генералног ревизора проглашен тајном.

Ревизор наводи да је тајност извештаја тражило норвешко Министарство одбране.

Генерални ревизор Пер Кристијан Фос признао је да се ради о одступању од уобичајене парламентарне праксе, али је нагласио да је процена Министарства одбране да оперативни капацитети борбених авиона не смеју да буду јавно доступни.

Норвешки министар одбране и министар спољних послова поднеће тајну изјаву о извештају, након чега ће одбор поднети поверљиву препоруку парламенту пре Божића. Чак ће и расправа о критикама бити поверљива, као и записници састанка.

Генерална канцеларија ревизора добила је задатак да процени инфраструктуру ваздухопловних снага и њене оперативне капацитете током преласка са старих норвешких авиона Ф-16 на нове Ф-35. То укључује процедуре одржавања, функције логистике и снабдевања, базе и њихове системе одбране, команде и контроле, као и политичко управљање Министарством одбране.

У оквиру великих инвестиција у одбрану Осла, авиони Ф-35 сматрани су новом окосницом норвешких Оружаних снага.

Норвешка је набавила 52 борбена авиона Ф-35 као замену за своју стару флоту Ф-16, која ће се постепено укидати од 2019. Док се укупни трошкови процењују на 85,1 милијарду норвешких круна (више од 9,2 милијарде долара), објавио је раније лист „Бергенс Тиденде“, ове године би трошкови могли достићи чак 97 милијарди норвешких круна (10,4 милијарде долара). Нови борбени авиони неће постати потпуно оперативни до 2025. године.

Прочитајте ОВДЕ  све о објекту 279.

Извор: rs. sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА