Најновије

НА СЕДНИЦИ УН ТЕМА ОПЕТ СРБИЈА: На Балкану негирају злочине и величају злочинце!

Главни тужилац Механизма за међународне кривичне судове у Хагу Серж Брамерц данас је, говорећи о земљама бивше Југославије на седници Савета безбедности УН, рекао да је широм Балкана присутно негирање злочина и величање ратних злочинаца.

Главни тужилац Механизма за међународне кривичне судове у Хагу Серж Брамерц (Фото: Јутјуб)

Како се наводи у саопштењу Механизма, Брамерц је рекао да се дубина тог проблема може видети кроз акције политичара.

- Они не траже гласове обећавајући помирење или градећи мостове ка другим заједницама. Уместо тога, политичари верују да добијају изборе негирањем злочина и величањем одговорних. Неки промовишу ревизионистичке историје, док други покушавају да добију гласове комеморацијама, уместо осудама, ратним злочинцима - тврди Брамерц.

Он је то рекао говорећи о томе колики је напредак постигнут у покушају да се оствари већа правда за жртве у Руанди и земљама бивше Југославије.

Брамерц је оценио да још много тога треба да буде урађено пошто, како је нагласио, власти у Руанди и даље трагају за више од 500 бегунаца, док у земљама бивше Југославије национални судови треба да процесуирају још хиљаде случајева.

Брамерц је, такође, информисао СБ УН о актуелним поступцима, који су под надлежношћу Механизма, односно у вези са жалбеним поступком у случају Ратка Младића, поновним суђењем Станишићу и Симатовићу, као и у вези са поступцима у случајевима који се воде због геноцида у Руанди.

Министарство правде је раније најавило да ће на редовној седници Савета безбедности бити представљен нови шестомесечни извештај о раду Механизма, у оквиру којег је разматрана и сарадња Србије са овим међународним судом.

Вучић је марионета, ко заиста контролише Србију прочитајтењ ОВДЕ.

Извор: Танјуг

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА