Најновије

ОПРЕМАЊЕ СРПСКЕ ВОЈСКЕ У ПУНОМ ЈЕКУ! Сами ћемо да модернизујемо Орлове и Галебове! Биће то убитачни авиони (ФОТО/ВИДЕО)

Наше ваздухопловство је и сада у потпуности у стању да заштити безбедност и сигурност нашег неба и наше земље, али са новим летелицама, и са модернизованим ваздухопловима бићемо још моћнији - рекао је министар одбране Александар Вулин који је, у пратњи команданта РВ и ПВО генерал-мајора Душка Жарковића, на аеродрому „Пуковник - пилот Миленко Павловић" у Батајници обишао радове на модернизацији авиона "Орао", саопштило је Министарство одбране Србије.

Српски борбени авион Орао (Фото: mod.gov.rs)

Модернизацијом ваздухоплова Војска Србије биће још моћнија и снажнија, истакао је министар Вулин и додао да га посебно радује то што ће највећи део модернизације бити последица рада домаћих стручњака и домаће памети, јер како каже, "само оно што сами направимо је суштински наше".

Српски борбени авион Орао (Фото: mod.gov.rs)

- Ми набављамо најсавременије летелице, модернизујемо оно што су други произвели, али исто тако враћамо у потпуни погон и домаћу памет. Процес модернизације "Орла" и процес модернизације Г-4 је веома далеко одмакао и у веома скором периоду очекујем да ћемо моћи да нашој војсци дамо на употребу модернизоване ваздухоплове - рекао је министар Вулин.

Командант 98. ваздухопловне бригаде пуковник Дејан Васиљевић рекао је да се модернизацијом авиона "Орао" постиже повећање способности и ефикасности употребе авиона у свим метео условима и дању и ноћу, прецизност дејстава на циљ и смањење колатералне штете. Он је додао да ће модернизација, такође, омогућити и већу сигурност посаде авиона.

Српски борбени авион Орао (Фото: mod.gov.rs)

Дејством са новим, вођеним ракетама, уз коришћење осавремењене авионике, смањује се могућност поготка посаде која је извршила дејства. Сама пасивна и активна заштита коју авион поседује значајно умањује могућност дејстава по авиону током лета и у току борбених дејстава - нагласио је пуковник Васиљевић.

Заменик команданта 98. ваздухопловне бригаде пуковник Зоран Продановић истакао је да ће модернизација авиона "Орао" омогућити дејство авиона са већих висина и даљина, увођење савремених ракета са различитим системима навођења у оквиру интегрисаног навигацијско-нападног система, а у целини могућност опстанка авиона у савременим борбеним дејствима. Такође, постижу се бољи ефекти у погледу употребе постојећег наоружања авиона "Орао".

Са авионом који се осавремени на овај начин и са средствима која буду уведена, неке наредне генерације пилота моћи ће врло лако и брзо да пређу на неке друге авионе и системе. Ухватићемо корак са савременим ваздухопловствима и то је један од крајњих циљева који ће се постићи са овим програмом - истакао је пуковник Продановић.

Данашњем обиласку радова на модернизацији авиона "Орао" присуствовали су и в.д. помоћника министра за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић, начелник Управе за планирање и развој Генералштаба Војске Србије бригадни генерал Милан Поповић, командант 204. ваздухопловне бригаде пуковник Бране Крњајић, директор Техничког опитног центра пуковник Слободан Илић и заменик директора Ваздухопловног завода "Мома Станојловић" пуковник Синиша Радивојевић.

Са колико заправо тенкова располаже Србија, сазнајте ОВДЕ.

Извор: vostok.rs

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА