Најновије

РАТОВИ БУДУЋНОСТИ СУ ВЕЋ САДАШЊОСТ: Свемир је бојно поље! Роскосмос предложио две варијанте ракета за лет на Месец (ВИДЕО)

Два концепта програма супертешке класе носача-ракета предата су на одобрење Влади, изјавио је за РИА Новости Дмитриј Чиркин, генерални директор института "Агат".

Лансирање ракете-носача "Сојуз-2.1а" са Бајконура (Фото: РИА)

"Предлог програма сепертешких ракета достављен је Влади, а у ком облику ће бити одобрен, тешко је рећи. Постоје два сценарија. Минимални износ је 700 милијарди, а максимални нешто више од једног билиона", рекао је Чиркин, преносе РИА Новости.

Организација "Агат" је финансијски институт "Роскосмоса" који врши економску експертизу пројеката ракетне и космичке индустрије. Раније је институт открио да је за стварање супертешке ракете потребно најмање 700 милијарди рубаља.

Раније су извори за РИА Новости из космичке и ракетне индустрије известили да је "Роскосмос" дизајнирао супертешку ракету "Јенисеј" и њену верзију "Дон". Прва је намењена да испоручује терет тежак најмање 100 тона у ниску орбиту Земље, а до Месеца до 27 тона. Друга, снажнија може понети 140 тона, односно 33 тоне. Ракете би требало да се користе за лансирање транспортних летелица типа "Орел" тежине 20 тона, лунарног комплекса за слетање и полетање, као и модула лунарне базе тежине 27-32 тоне.

Лансирање ракете "Протон М":

Пре одлуке о стварању супертешке ракете, планирано је освајање Месеца уз помоћ неколико лансирања тешких ракета "Ангара", постављање потребних модула у ниској орбити, а потом њихово слање на Месец.

Председник Владимир Путин потписао је декрет о стварању супертешке ракете почетком 2018. године. Прво лансирање заказано је за 2028. годину, а планирано је да се лансирни комплекс изгради на космодрому Восточни.

Раније је потпредседник владе Јуриј Борисов рекао да се програм за стварање супертешке ракете носача креће у распону од једног до 1,7 билиона рубаља. 

Шта је натерало западне војне експерте у неверицу прочитајте ОВДЕ.

Извор: vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА