Најновије

СВЕТСКИ СТРУЧЊАЦИ УПОРЕДИЛИ ВЕЛИКЕ СИЛЕ: Ко има најмоћније борбене авионе на свету, колико их има и шта све могу!

Русија је и даље на другом месту у свету по броју својих оперативних војних авиона, према прегледу Светских ваздухопловних снага 2020, који је у среду објавио водећи светски часопис за ваздухопловство Flight International.

Борбени авион (Фото: pixabay. com)

 

Од децембра 2019. Русија управља 4.163 војних авиона и хеликоптера различите намене или 8% светске војне ваздушне флоте и по овом показатељу је на другом месту од Сједињених Држава (13.266 авиона са фиксним и ротирајућим крилима или 25% од укупне бројке ).

Кина је трећа са 3.210 војних авиона и хеликоптера или 6% светске војне ваздушне флоте, показује истраживање. У поређењу с претходним истраживањима Светских ваздухопловних снага објављеним у децембру 2018., руска активна војна флота порасла је неприметно - за 85 летелица. У истом периоду, ваздухопловне снаге САД-а смањиле су своју флоту за 132 авиона и хеликоптера, док је Кина ојачала своју војну авијацију за 23 авиона.

Стручњаци компаније Flight International такође су приметили да су Русија и земље ЗНД (Заједница независних држава) показале највише стопе раста броја оперативних војних авиона. Тачније, број активних борбених авиона и хеликоптера у тој регији порастао је за 4%, док је тај број остао непромењен у азијско-пацифичкој регији и смањио се за 1% у Северној Америци.

Као што показује истраживање, глобална војна флота од децембра 2019. оперише са 1.067 борбених авиона Су-27 и Су-30 (или 7% од укупног броја активних борбених авиона у свету). Прво место припада америчким борбеним авионима Ф-16 (2.280 јединица или 16% од укупног броја). Борци Ф-15 заузимају треће место (949 авиона или 7% од укупног броја борбених авиона у активној служби с војскама широм света).

 

На листи десет најбољих светских типова авиона налазе се и руски борбени авиони МиГ-29, који држе пето место у рангу (791 авион или 5% укупних активних борбених авиона широм света), нападни авион Су-25 (шести место, 487 борбених авиона или 3% од укупног броја) и су-24 фронт-бомбардери (девето место, 391 јединица или 3% укупног броја војних авиона у свету). У категорији борбених авиона, Русија је на другом месту са 1.616 јединица (11% светске оперативне флоте). Прво место припада Сједињеним Државама са 2.657 авиона или 18% од укупног броја, док је Кина на трећем месту са 1.603 авиона или 11%, показује истраживање.

Србија ће сама опремати и модернизовати борбене авионе “Орао” и “Галеб”! Више о отме прочитајте ОВДЕ!

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА