Најновије

ТРАМП ПОНОВО ПРОЗИВАО ШВЕДСКУ АКТИВИСТКИЊУ: Грета личност године? Смешно, треба да олабави!

Амерички председник Доналд Трамп обрушио се данас на шведску активисткињу Грету Тунберг, називајући смешним то што је "Тајм" изабрао за личност године.

Доналд Трамп (Фото: Јутјуб)

"Грета би морала да поради на свом проблему контроле беса, а онда с пријатељем да погледа добар стари филм", написао је Трамп на Твитеру, додајући: "Олабави, Грета, олабави!".

Ово није први пут да Трамп изражава незадовољство јер, како примећује АП, његов утицај није признат.

Трамп је 2015. године је немачку канцеларку Ангелу Меркел, када је проглашена за личност године, напао да "уништава Немачку". Те године, и Трамп је био један од кандидата за личност године.

И бразилски председник Жаир Болсонаро је у уторак критиковао шведску тинејџерку, назвавши је "дериштем" (пираља на португалском).

Тунбергова је на то одреаговала тако што је на Твитеру, на ком има више од три милиона пратилаца, изменила део који се односи на њене личне податке, уписавши "пираља".

Амерички часопис "Тајм" прогласио је Грету Тунберг за личност године због њеног залагања у борби против климатских промена.

Тунбергова, која у јануару пуни 17. година, позвала је на хитну акцију како би се решила светска климатска криза.

Млада активисткиња започела је глобални покрет за борбу против климатских промена у августу прошле године, када је почела да изостаје из школе и протестује испред шведског парламента с транспарентом на којем је писало "Школски штрајк за климу".

Од тада, она се обратила шефовима држава у УН, срела с папом Фрањом, сукобила с председником САД Доналдом Трампом и инспирисала четири милиона људи да јој се придружи у протестима против климатских промена 20. септембра 2019. године, највећим климатским демонстрацијама у историји.

"Желим да паничите. Желим да осећате страх који ја осећам сваки дан. И онда желим да делујете", рекла је Грета Тунберг у јануару прошле године на годишњој конвенцији извршних директора и светских лидера на Светском економском форуму у Давосу.

Канадска песникиња и списатељица Маргарет Атвуд упоредила ју је са Јованком Орлеанком, а лексикографи у речнику Колинс назвали су пионирску идеју Тунберг "климатски штрајк", речју године.

Тунберг, иначе, болује од Аспергеровог синдрома, што значи да не функционише по истом емотивном регистру многих људи с којима се сусреће.

Прочитајте ОВДЕ зашто Орбан хоће већно да влада.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА