Најновије

У ОВУ ПОДМОРНИЦУ СЕ КЛЕО И САМ ХИТЛЕР: Ево зашто није потопила ниједан брод и како је убрзала крај Трећег Рајха (ВИДЕО)

Тог 4. маја 1945. године једна од најнапреднијих подморница на свету пратила је на крстарицу Британске краљевске морнарице. У-2511 је била једна од нових немачких подморница типа XXI класе „чудо“ и ловила је савезничке бродове.

У њу се клео и сам Хитлер (Фото: Јутјуб)

Такође је представљала један од највећих промашаја Трећег Рајха.

Дужина више од 76 метара, са запремином од 1620 тона, Тип XXI је имала шест цеви са могужношћу хидрауличног пуњења способних да испале више од 23 складиштена торпеда. Овај арсенал може претворити конвој у прах.

Али право побољшање налазило се дубоко у утроби У-брода. Ту је напредни мотор с електричним погоном који је омогућио подморници да путује под водом знатно већим брзинама - и дужим периодима - од било које постојеће подморнице.

То је био можда први заиста савремени подморски ратни брод на свету. Мотор, који је био радикалан за своје време, омогућавао је да делује претежно подводом. То је у супротности с другим подморницама, које су деловале углавном на површини и рониле су кратки временски период за напад или бег.

Али за срећну посаду те британске крстарице, рат у Европи се управо завршио. Адолф Хитлер се убио 30. априла. Извештај о европском прекиду ватре такође је стигао до У-2511. Подморница није испалила своје торпеда, већ је само извела један маневар.

Ни У-2511, ни њен сестрински брод У-3008 током рата нису испалили торпедо, али је нацистичка морнарица имала велике наде за њих.

Оно што је пошло по злу и научене лекције из програма изградње подморнице такође је тема нових истраживања. То је приказано у књизи Адама Тозеа из 2006. "Плате разарања: стварање и разбијање нацистичке немачке економије као пример шта се не треба учинити."

Сада, у недавном чланку за тромесечни преглед морнаричког колеџа, Маркус Џонс - ванредни професор америчке морнаричке академије - описује подморницу као један од истакнутих примера немачке „ирационалне вере у технологију која преовладава у оперативно или стратешки сложено и очајничко оружје. "

Пројекат типа XXI датира из 1943. Немачка је побеђивала у подморничком рату на Атлантику и имала је за циљ да угуши и изгладни Уједињено Краљевство.

Циљ Немачке био је да окружи британске острва са стотинама подморница, спречавајући било шта да уђе или изађе. У почетку је то било успешно. Само у октобру 1942. године, потопљено је 56 бродова ... и то баш на прелазу између Исланда и Гренланда.

Али ови се успеси лоше окренули против Немачке - и то брзо. До 1943. нове тактике конвоја, радари и противподморнички патролни авиони летелице правили су озбиљне проблеме немачким подморницама типа VII.

Постојеће подморнице у Немачкој сада су рањиве на откривање и уништење у огромном броју. Њихови електрични мотори - који се користе када су под водом и напуњени дизелом на површини - нису могли да држе пуњење дуже од неколико сати.

И били су спори. Заиста спори. Многи конвоји би их једноставно могли претећи. Ако су Савезници открили подморницу која скрива под водом, једноставно би је могли причекати. Само у мају 1943. савезници су уништили 43 брода, или 25 процената немачких подморница.

Била је неопходна изградња нове врсте подморнице која би - у теорији - битно променила природу рата на мору.

Дизајнирана од стране инжењера погона Хелмута Волтера, Тип XXI имао је јединствену унутрашњост са осам већих електричних батерија. Требало је ретко да иде на површину и напуни батерију конвенционалним дизел горивом.

Такође је било довољно брзо да буде у току с конвојима. Могло би да ради без проблема 60 сати при пет чворова. Такође би могао да убрза темпо, путујући сат и по вожње брзином од 18 чворова. Супротно томе, тип VII није могао да путује брже од осам чворова под водом - и тада само за краће периоде.

Како Џонс истиче, нови дизајн је такође укључивао „сензоре, противмере и друге уређаје за које се сматра да су неопходни у рату.“ Ови уређаји су укључивали активни радар и сонар и напреднији пасивни сонар који је хватао звукове непријатељских бродова.

Али све у вези са типом XXI била је грешка.

Једноставно речено, то није било оружје које побеђује у рату. Што је још горе за Немачку, није ништа заиста урадила ... и вероватно је убрзала пораз Трећег рајха.

Као прво, подморнице - само две су икада биле оперативне - претрпеле су неколико техничких проблема који су присиљавали инжењере да раде прековремено да би их решили. Испрва нису радили хидраулички системи за пуњење торпеда. Мотори и управљачки системи су били у квару. Због тога су подморнице "очигледно биле мање претње него што је првобитно било предвиђено", пише Џонс.

Немачка је у великој мери решила ове проблеме. Али чак и да су подморнице у почетку савршено функционисале, мало је вероватно да би то имало великог утицаја на исход рата.

То је зато што су подморнице биле везане за губитничку стратегију. А 1945. године немачка поморска стратегија била је безнадежна.

Морнарица очекује да њихови командири подморница делују независно. Али мисија заустављање пловидбе бродова преко Атлантика, захтева много више од подморница. Немци су имали снажну несташицу како морнарских патролних авиона тако и ваздушних база. У оштрим, грубим морима и олујном времену Северног Атлантика, то је значило да су Немци били ограничени оним што су могли чути и видети из својих бродова.

За поређење, савезнички патролни авиони су их ловили.

 

Иако је технолошки напредан за своје време, тип XXI је и даље постојао пре доба нуклеарних подморница, крстарећих ракета и балистичких пројектила.

Ово стратешко оружје претворило је подморнице хладног рата у заиста одлучујуће платформе какве су данас. Подморнице током Другог светског рата коришћене су углавном за одбрану пријатељских обалних линија, узнемиравање непријатељских ратних бродова и ометање непријатељских конвоја. Тип XXI је имао за циљ да извршава исте мисије, али једноставно ефикасније.

Али у све три области, Немачка је већ изгубила. Немачке обалне линије биле су под редовним нападом савезничких бомбардера. Савезничке копнене војске већ су се затвориле на Рајну. А савезнички конвоји били су толико бројни да би Немачка морала да изгради своје нове подморнице од на стотине, да би имало ефекта.

Како немачке луке више нису биле безбедне, инжењери су морали да конструишу подморнице у одсецима и транспортују их на сложеном систему дизалица и баржа до места поринућа. Ово је учинило проблеме са оправком карактеристичном за све нове бродове.

Други проблем је што стављање превеликог нагласка на чудо од оружја уместо изградње конвесионалних орижја. Што се тиче челика употгребљеног на пројекту, „програм је коштао ратни напор око пет хиљада тенкова, што је била последица, и могло би се рећи да је убрзао пораз Немачке на Источном фронту“, пише Џонс.

Он тврди да је овај менталитет представљао "болест" у немачком планирању рата. Од ракета В1 и В2, супер тешких тенкова Тигар II и млазних авиона, Немачка је изградила радикално оружје које неће успети да окрене плиму против неизбежног пораза који је довео до већих економских, политичких и технолошких недостатака.

Како се рат окренуо против Берлина, нацистички команданти убрзали су развој новог оружја које је одвратило пажњу од других области. Тада се рат погоршао, убрзавајући развој новог оружја даље у перверзном, зачараном кругу.

Међутим, тип XXI би трајао кроз хладни рат. Неке су коришћене за циљну праксу. Једино преживело пловило своје класе данас је Вилхелм Бауер, који је савремена морнарица Немачке претворила у истраживачки брод. Сада је брод музеј у Бремерхавену.

Али углавном, Типе XXI пружа неколико лекција о томе како технологија - иако је важна - не побеђује сама у ратовима. То је такође лекција како фанатична потрага за напредним оружјем може много отежати победе у ратовима.

Турска ни под претњом америчких санкција неће одустати од С-400. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Курир/National Interest 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА