Најновије

"ЗАБОРАВЉАШ ДА СУ ТВОЈИ ЉУДИ ОПЉАЧКАЛИ КУЋУ МОЈИХ РОДИТЕЉА!": Кустурица очитао лекцију Бакиру Изетбеговићу због мржње према Хандкеу!

Прослављени српски режисер, Емир Кустурица, рекао је данас да је код лидера СДА Бакира Изетбеговића, који је критиковао нобеловца Петера Хандкеа и њега, присутна "љубав према мржњи" и истакао да је чак и Нобелова награда постала део антисрпског дискурса.

Емир Кустурица (Фото: Медија Центар Београд)

Кустурица је истакао да се љубав према мржњи гаји вековима, те да је испливала и 1914, 1918, 1941. и 1945. године, али да ће оне који је се држе дочекати још један пораз, па ће као што су изгубили два светска рата, изгубити и трећи.

- Изетбеговић, када говори о моралу, претходно заборавља да су његови људи опљачкали стан мојих родитеља. Заборавља да су подметнули бомбу у сулундар да би се потврдило да је мој отац, који је иначе био партизан, у ствари био четник, да би оправдали пљачку новца који су тамо нашли, не превише, 3.000 долара, које сам им посало из Америк - рекао је Кустурица новинарима у Београду.

Он је напоменуо да су му одузели стан, срушили две куће у Високом.

- А онда сам на крају испао ја неморалан зато што пријатељима идем у сусрет - рекао је Кустурица и поручио да ће пријатељима ићи у сусрет, без обзира на њихово политичко уверење и да никада неће бити заустављен онима који из свог неморала говоре о томе какав је он.

Кустурица је запитао - ко би рекао и могао да претпостави у прошлости да би Нобелова награда могла да буде део антисрпског дискурса.

Рекао је и да ће у својој наредној књизи о Петеру истаћи да је заправо Нобелова награда најбоља потврда да не треба признати самопроглашено Косово, јер, заправо, чудо се десило у тренутку када то нико није очекивао.

Кустурица је навео да је додела Нобелове награде у Шведској краљевској академији велика манифестација, монументални чин везан за људску делатност, науку, а посебно за књижевност, процесија у којој се учествује од говора који писац спреми, па све до момента када краљ уручује то признање.

- Пут до Хандкеа је био дуг, али је зато дело било форматирано давно и утолико је та награда дата њему, не за оно што је мислио и говорио, како кажу, него за оно шта је записано у његовим књигама - каже Кустурица.

Оценио је да сви Хандкеови опоненти нису прочитали ни два реда његових књига, из опуса који је огроман.

Оценио је и да је поистовећивање Нобелове награде са политичким идејама потпуно погрешна, те додао да Хандке ништа ружно није говорио о страдању муслимана, него је чак говорио да је тамо (у Сребреници) направљен највећи злочин после Другог светског рата.

- Али, није рекао оно што употпуњује идеолошку паролу коју је закључио Хашки трибунал. Није хтео то да каже. Али, не може се рећи да је говорио против муслимана - истакао је Кустурица, пренела је Срна.

Кустурица је рекао да је уручењу Нобела Хандкеу у Стокхолму присуствовао на позив пријатеља, те подсетио да је то пријатељство настало још 1995. године када је добио "Златну палму" у Кану за "Подземље", на шта су се обрушили француски интелектуалци, предвођени Бернаром Анријем Левијем, а да уопште нису ни видели филм.

Аустријски писац Петер Хандке примио је у уторак, 10. децембра, Нобелову награду за књижевност за 2019. годину. Уручењу награде у Стокхолму присуствовао је и Кустурица.

Из СДА је тада, између осталог, оцењено да је Хандке "издао људскост, истину и правду и традицију европског хуманизма", те да је међу најгласнијим у његовој одбрани Кустурица, који је, како се наводи, "починио сличну издају свих људских и моралних принципа"

Представљена нова оклопна возила БРДМ-2МС и њихове способности! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА