Најновије

АМЕРИКА ЛАНСИРАЛА ЗАБРАЊЕНУ РАКЕТУ: Русији се ово неће допасти

Пентагон је јуче извршио пробни лет балистичке ракете ваздух-земља, забрањене по споразуму од којег су летос одустали и САД и Русија.

Илустрација (Фото: pixabay. com)

Прототип ракете направљен је тако да носи конвенционалну бојеву главу, а не нукеларну. Пентагон је одбио да објави детаље, наводећи само да је ракета лансирана са статичне лансирне платформе у ваздухопловној бази Ванденберг у Калифорнији и да је пала у Тихи океан, јавила је агенција АП.

Министарство одбране саопштило је да је балистичка ракета прелетела више од 500 миља (800 километара).

- Подаци прикупљени и лекције научене из ове пробе омогућиће Министарству одбране да донесе одлуке о развоју будућих капацитета средњег домета - рекао је портпарол Пентагона, потпуковник Роберт Карвер, преноси Франс прес.

Тест је извршен у време док расте неизвесност око будућности контроле наоружања. После шест месеци "дијалога глувих", Русија и САД су почетком августа прогласили крај споразума о нуклеарном наоружању средњег домета (ИНФ) којим се забрањивала употреба целе серије ракета домета од 500 до 5.000 километара. Према том уговору, елиминисане су руске балистичке ракете СС-20 и америчке ракете "першинг" у Европи.

Последњи преостали споразум којим се ограничава нуклеарно оружје САД и Русије, споразум Нови Старт из 2010. истиче у фебруару 2021. Тај уговор може да буде продужен за пет година без обавезног поновног преговарања о главним одредбама. Пентагон није открио максимални домет данас тестиране ракете. У пролеће када су најавили план тестирања, званичници САД су рекли да ће домет бити измедју 1.860 до 2.480 миља (3.000 до 4.000 километара). То је довољно да, на пример из базе на острву Гуам, пројектил стигне до потенцијалних циљева у деловима Кине.

Пентагон је наговестио да ће бити потребне године пре но што такав пројектил буде спреман за испоруку оружаним снагама.

Ватикан прозрео паклени план Црногораца против СПЦ! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА