Најновије

Изложба “Монументалне скулптуре” Жарка Алексића у Дому омладине

Визуелни уметник Жарко Алексић ће на својој самосталној изложби у Галерији Дома омладине Београда која је отворена 13. а траје до 29. децембра, приказати радове који се баве питањима личног сећања и његовим манифестацијама на сопствену перцепцију изграђену у садашњости.

Са плаката изложбе Жарка Алексића (Фото: Дом омладине)

Наративи пројектовани из прошлости биће приказани као документи уметниковог одрастања.

Иако личан, пројекат је читљив на више начина –сам концепт се може сагледавати и као колективно сећање на деведесете године прошлог века, приказане кроз истакнуте репрезенте из личне историје, протагонисте из Алексићевог живота. Ти репрезенти (нана и дека), на индиректан начин упућују на идеолошки спектар који је изграђен на основама друштвених конструкта традиционалистичких наратива средине XX века. Њихове реализације унутар пројекта су означитељи југословенских вредности које су и даље биле заступљене у периоду уметниковог одрастања.

Изложба ће бити употпуњена артефактима који су били употребни објекти тог времена.

Жарко Алексић се у својој уметничкој пракси бави питањима спољних утицаја на мозак и тело, и на начине на које они реагују на суштинске промене – учење страних језика, однос имагинације и перцепције, мисаони ток, губљење килаже (пројекат: Хyперпластик) и преиспитивање сопствених сећања кроз мисаоне процесе и суочавање са објектима из детињства (пројекат: Монументал Струцтурес).

Биографија

Жарко Алексић, рођен у Књажевцу; студирао филозофију на Универзитету у Београду, након чега се уписао на Академију ликовних уметности у Бечу. 2018. године уређује и води предмет „Уметност и Когнитивне Науке“.

Магистратуру на истом факултету је стекао 2019. године.

Кроз свој рад повезује  уметност и когнитивне  неуронауке, кроз испитивање односи између духа и тела, као и кроз теме интенционалности, менталне репрезентације, конструката реалности, токова свести, емпатије и неуропластике.

Галерија Дома омладине Београда, радно време: уторак-субота од 12:00 до 21:00;

недељом од 12:00 до 18:00; понедељком не ради.

Прочитајте ОВДЕ  како је било на премијери филма “Ајвар”.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА