Најновије

ПЕРИФЕРИЈА ТРИПОЛИЈА У ПЛАМЕНУ: Хафтарове снаге заузеле важно упориште, надиру према центру града! (ВИДЕО)

Хафтар, вођа Либијске националне армије (ЛНА), у четвртак је прогласио почетак битке за Триполи, а зешке борбе воде се у протекла 24 сата.

Либија (фото: Јутјуб)

Борбе се воде између либијског заповедника Калифе Хафтара који покушава да заузме главни град Триполи и армијског састава милиција у савезу са владом у том граду коју подржавају УН.

Почетак битке за Триполи проглашен је скоро осам месеци откако је почела офанзива за заузимање тог града. Плац́еници на обе стране играју пресудну улогу у тој офанзиви.

Канцеларија за медије ЛНА поделила је снимке појачања која су стигла у Триполи, укључујуц́и копнене трупе и оклопна возила, као и сукобе у јужним областима. Речено је да су Хафтарове снаге преузеле контролу над градом ал-Тавхаром, јужно од Триполија. Међутим, снаге из Триполија оспориле су ту тврдњу.

Борбе прете да Либију убаце у још један талас општег насиља од избијања сукоба 2011. године, када је свргнут касније убијени дугогодишњи вођа Моамер Гадафи. У хаосу који је уследио, земља је подељена, са слабом администрацијом коју подржавају УН у Триполију и супарничком владом на истоку коју води ЛНА.

Портпарол ЛНА, Ахмед ал-Месмари, рекао је да је ЛНА прошле ноц́и покренула нападе из ваздуха на авио-базу Академије Ратног ваздухопловства у западном граду Мисрати, циљајуц́и војна складишта наводно за беспилотне летелице турске израде, које су користиле милиције у савеза из Триполија.

Мисрата, други по величини град запада Либије, седиште је милиција које су се жестоко супротставиле Хафтару. Те милиције су засад биле кљуне у одбрани Триполија.

Ево како би у четири минута изгледао напад Јужне на Северну Кореју! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА