Најновије

ШИПТАРИ ПРОЛУПАЛИ! Пацолијев саветник тражи да Ивица Дачић одговара пред Специјалним судом у Хагу!?

Саветник одлазећег министра спољних послова Косова, Јетљир Зиберај објавио је наводни записник са седнице Извршног одбора Главног одбора СПС-а из фебруара 1999, уз тврдњу да се у овом документу „између многих других планова против косовских Албанаца, могу прочитати и чак покушаји прикривања масакра и масовног протеривања из домова грађана Косова“.

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Зиберај закључује да „би овај документ требало да послужи као основа за позивање Ивице Дачића у Специјални суд“. У објављеном документу, међутим, новинари КоССева нису могли да идентификују садржај који би могао да се интерпретира као исказивање намере да се прикрију масакри или било који други злочини. Записник садржи извештаје о току преговора у Рамбујеу, које су поднели Живадин Јовановић, тадашњи министар спољних послова и Миломир Минић, тадашњи председник већа грађана Савезне скупштине СРЈ и закључке са ове седнице.

„Ово је званични документ Социјалистичке партије Србије од 17. фебруара 1999. године. У овом документу централног одбора СПС-а између многих других планова против косовских Албанаца, могу се прочитати и чак покушаји прикривања масакра и масовног протеривања из домова грађана Косова. Све је то учињено са једином сврхом обмане међународне заједнице и НАТО-а“, навео је Зиберај у објави на Фејсбуку.

Зиберај тврди да се на основу овог записника може видети да се српска „анти-албанска политика у вези са Косовом није променила ни за нијансу“.

„Овај документ треба да служи као основа за позивање Ивице Дачића у Специјални суд. Он је учествовао у планирању сакривања тела убијених Албанаца у току рата од стране Србије. Ми треба да изазовемо Дика Мартија и Специјални Суд за ратне злочине које је Србија починила на Косову. Мандат суда су ратни злочини на Косову, дакле и ово дело Ивице Дачића као дела заједничког криминалног подухвата Србије како је категорисао Међународни кривични суд за бившу Југославију (Трибунал у Хагу)“, закључује Зиберај.

Косовски медији пренели су ову Зиберајеву објаву уз наслове о томе да је косовско Министарство спољних послова објавило документ који доказује да је Србија покушала да прикрије злочине на Косову.

Јетљир Зиберај је недавно први најавио иницијативу Министарства спољних послова Косова о предавању, како је навео, „преко 10.000 доказа о ратним злочинима које је Србија починила на Косову у периоду од 1998. до 1999. године“.

Листи познатих имена који су добили позиве Специјалног суда јуче се придружио и отац самог Зибераја, Бедри Зиберај.

Није, међутим, познато да ли је записник који је Зиберај на Фејсбуку објавио један од њих.

Прочитајте ОВДЕ да ли ће ускоро доћи до формирања владе у Приштини.

Извор: Косев

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА