Најновије

"УЗМИ ИЛИ ОСТАВИ": Откривено - Европски парламентарци ће челницима СзС данас изнети последњу понуду!

Представницима СзС који нису учествовали, данас ће, бити још једном понуђено да изађу на изборе, а ако одбију, комуникација са Савезом биће прекинута.

Савез за Србију (Фото: Јутјуб)

Један од посредника поручио је опозицији да ће данас последњи пут разговарати са представницима Савеза за Србију.

- За данас је заказан састанак са СзС. Биће им понуђено “узми или остави”, односно да изађу на изборе или да забораве на комуникацију са ЕП. Европа тиме жели да пошаље јасну поруку да не одобравају опсаду РТС, ни ригидност Савеза - открива извор.

Међу западним дипломатама постоји сумња да ће блокада РТС и други потези СзС изазвати сукобе који воде до ванредног стања, а који даље воде у одлагање избора.

- За такве ствари Запад не жели да даје подршку - каже саговорник из дипломатских кругова.

И након рунде дијалога, један од посредника Кнут Флекенштајн је изјавио да бојкот није добар пут.

- Надам се да ће се предомислити они који то заговарају - поручио је он.

На јучерашњој последњој рунди дијалога договорено је да избори буду одржани на дан “који представља најдаљи могући рок који Устав и закони дозвољавају”, а то је 3. мај. До радикалних промена доћи ће у РЕМ-у, а први пут изборе ће контролисати и Надзорни одбор Скупштине.

Европарламентарка Тања Фајон рекла је да су се сви учесници дијалога сложили да је напредак постигнут у погледу обезбеђивања изборних услова.

- Постигли смо договор за именовање пет нових чланова РЕМ - рекла је Фајон и додала да је то значајно за питање слободе медија и да отвара простор да се нешто мења.

Татјана Мацура из Странке модерне Србије за “Блиц” каже да се још једном показало да дијалог нема алтернативу и да је разговором могуће решити актуелну политичку кризу.

- Жао ми је што смо дозволили себи да 20 година након демократских промена разговарамо тек уз посредство представника Европског парламента. Три састанка су за нама, сваки је на свој начин био тежак и захтеван - и власт и опозиција су показали да има политичке воље да се у Србији створе пристојни услови за излазак на наредне изборе. Грађани Србије заслужују да оловком бирају промене и своје заступнике. Ми ово можемо сматрати малом победом јер смо им управо то и омогућили - рекла је Мацура и нагласила да ће процес трајати јер увек може боље и на томе заувек треба инсистирати.

СзС после састанка са делегацијом Европског парламента: Дефинитивно бојкот
Председник Нове странке Зоран Живковић изјавио је да је председница одбора Европског парламента за стабилизацију и придруживање Србије ЕУ Тања Фајон рекла да су “формално добре ствари урађене”, али да је “питање од када ће то да важи и колико ће то да се примењује”. Живковић је казао да је на састанку преиспитано шта је урађено од тачака које су биле тема разговора.

Он је оценио да је “тачно да је добар део обећаног урађено” и додао да су закони који дефинишу изборни поступак и који дефинишу медијске слободе у Србију добри.

- Имају само једну ману: не спроводе се. То је била основна теза мог разговора, да кажем да се не види да се било шта примењује од тога - истакао је он.

Према његовим речима, медијска слика “треба да се промени сутра”.

Он је казао да ће та странка одлуку о учешћу на изборима донети у року од 24 сата по њиховом расписивању.

ЛСВ је негодовала зато што се европски посланици одвојено састају са антиевропском опозицијом, односно представницима Савеза за Србију. Уз оцену да је понашање европских посредника у преговорима о изборним условима у Србији “крајње некоректно” и контрапродуктивно за дијалог и успостављање поверења између власти и опозиције, ЛСВ подсећа да је један од основних принципа који важе у ЕУ равноправност и иста правила за све учеснике у дијалогу.

- Оно што смо чули као извештај о реализацији досадашњих закључака на папиру звучи добро. Некакви помаци јесу направљени, али не претерано спектакуларни. Питање је како ће се и да ли ће се они даље примењивати, а то је кључно. Ми смо посебно истакли да без измене изборног закона и изборних услова неће бити добрих избора у Србији, да је ситуација лоша у медијима, у капиларном терору, капиларном прикупљању гласова, плаћању гласова и свим другим методама које се нелегално примењују - казао је Роберт Колар, потпредседник ЛСВ.

Гојковић: Избори у каснијем термину

Представници власти и опозиције договорили су се у дијалогу којем посредује ЕУ да парламентарни избори не буду у марту, изјавила је председница парламента Маја Гојковић.

Она је на конференцији после дијалога саопштила да је договорено да председник Србије одлучи о датуму у оквирима који су му дати Уставом о крајњем датуму одржавања избора. Према закону, председник државе расписује изборе 90 дана од дана конституисања садашњег сазива парламента, што је било 3. јуна 2016, на основу чега би избори требало да се распишу почетком марта.

Од тада до дана гласања не може протећи мање од 45 и више од 60 дана, тако да би избори најкасније могли да буду одржани 3. маја.

Гојковићева је објаснила да ће председник Србије, којем је то уставна надлежност, одредити крајњи датум у уставном и законодавном оквиру за одржавање парламентарних избора 2020. године и додала да је то одлучено како би се омогућила имплементација свих закључака који су донети током међустраначког дијалога уз посредовање ЕП.

Она је казала да је договорено да избори не буду у марту 2020. како се причало у последње време, већ у каснијем термину.

Прочитајте ОВДЕ  какав је то други покушај СНС пропао.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА