Најновије

ГОЈКО ПЕРОВИЋ РАСКРИНКАО ПРЕМИЈЕРА ЦГ: Марковић је причао са папом о климатским променама и екологији, али не и о спорном закону?!

Ректор Цетињске Богословије Гојко Перовић оценио је да није могло бити никаквог простора ни могућности за манипулацију писмом које је поглавар римокатоличке цркве папа Фрањо послао српском патријарху Иринеју.

Ректор Цетињске Богословије Гојко Перовић (Фото: Јутјуб)

“Писмо је интегрално представљено широј јавности и сви могу да виде шта се у њему рекло. При том, у званичном саопштењу Ватикана о јучерашњој посети премијера ЦГ нема помена да се причало о том писму, па основано сумњамо да са овом темом манипулише јучерашњи ватикански гост”, саопштио је Перовић.

Папа Фрањо је, како је раније саопштено на сајту Митрополије црногорско-приморске, у писму написао да Закон о слободи вероисповести мора да буде донесен по демократским принципима, да га прихвате све верске заједнице.

Из Владе ЦГ је јуче саопштено да је премијер Душко Марковић након састанка са државним секретаром Свете Столице, кардиналом Пјетром Паролином, казао да су заједнички констатовали да је било злоупотреба и манипулације писмом које је папа Фрањо упутио Иринеју и које је црногорски премијер добио од кардинала Паролина.

Ректор Цетињске Богословије је оценио да је јасно да Марковић, иако је имао "дуг и садржајан" разговор са папом Фрањом, уопште није поменуо пред њим Предлог закона о слободи вероисповести.

"Замислите, причали су о климатским променама и екологији, али не и о горућој теми која је у Црној Гори актуелна задњих неколико година и која се тиче уређења питања слободе вероисповести, а коначно - тиче се и поменутог писма”, казао је Перовић.

Перовић подсећа да је премијер о будућем закону, али не и о конкретном Предлогу закона о слободи вероисповести причао са државним секретаром Ватикана кардиналом Паролином: 

“Али како? Ватикански дипломата му је нагласио да би поменути закон требало донети уз "највећи степен сагласности". Е сад се ја питам - да ли му је наш премијер пренео став црногорске Владе који је у односу на СПЦ био јасан и гласан "узми или остави", тј. "донећемо закон са вама или без вас"! Све се бојим да је наш премијер и ту био неверодостојан, и да је причао о "интезивној комуникацији са свим верским заједницама" - што се овде код нас, није десило”, оценио је Перовић.

Он је нагласио да ће ових дана имати редовну комуникацију са Ватиканом, у вези тих и неких других међуцрквених питања.

“И једно је јасно. Између такве две озбиљне и древне институције нема простора за манипулацију”, истакао је Перовић.

Прочитајте ОВДЕ какво је писмо Црногорцима стигло из Острога.

Извор: Вијести

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА