Најновије

МИНИСТАР ФИНАНСИЈА САД: Санкције су алтернатива војним конфликтима!

Санкције уведене неким тврдоглавим земљама су боља опција од војних сукоба, устврдио је Стив Мнучин, након што су САД увеле нове санкције против Ирана и поново запретиле фирмама из ЕУ које помажу у изградњи немачко-руског гасовода.

Америчка војска (Фото: army.mil)

„Разлог зашто користимо санкције је тај што су оне важна алтернатива за светске војне сукобе. И верујем да је успело", рекао је Мнучин за Си-ен-би-си на форуму у Катару. Издвојио је Северну Кореју и Иран и „друга места на свету“ где је, према његовом мишљењу, таква тактика „деловала“.

Долар игра виталну улогу у повећању притиска на ривале Вашингтона, али таква тактика можда није без мана, упозорио је шеф америчког министарства финансија: „Али током дужег времена, ако не будемо пажљиви, људи ће гледати да користе друге валуте.“

Предвиђајући потенцијално негодовање, министар финансија је потом у разговор убацио мало пацифистичке реторике. САД "не наоружавају амерички долар", а Вашингтону је у интересу да "људи користе долар као резервну валуту у свету".

Мало је вероватно да ће Мнучинове примедбе подударати са неким лидерима широм света. Тако је иранско руководство доследно осудило америчке санкције, које циљају његову трговину нафтом, финансије и инфраструктурне пројекте, као акт „економског тероризма“.

Са своје стране, руски председник Владимир Путин довео је у питање ефикасност америчких ограничења уведених после украјинске кризе 2014. године. Амерички лидери "пуцали су себи у ногу", док Русија и даље остаје привлачно тржиште за стране инвеститоре, верује он.

Невероватно, али се трговина између САД-а и Русије ове године повећала за седам милијарди долара, иако америчким трговинским ограничењима нема краја.

Вероватно покушавајући да свет учине сигурнијим, САД су ове недеље поново увеле санкције Техерану, а овог пута против иранског постројења за обогаћивање уранијума у ​​Фордову. Објекат је наставио са радом након што се Вашингтон једнострано повукао из Нуклеарног споразума из 2015. године, који је ограничио нуклеарни програм Техерана у замену за укидање западних санкција.

Такође ове недеље, Вашингтон се заложио за увођење санкција извођачима радова последњег преосталог дела руско-немачког гасовода "Северни ток 2", претећи замрзавањем имовине и укидањем америчких виза. Тај потез довео је до тога да су могуће мере многи политичари у Берлину оштро критиковали, а неки су сугерисали да се одговори на тај начин, да се сузбије продаја америчког гаса у Европи.

"Приоритет је излазак из ЕУ 31. јануара". Више о томе ОВДЕ.

Извор: vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА