Најновије

НЕШТО СЕ КУВА У ТУРСКОЈ: Одметнути политички синови љуљају 18 година власти?

Бивши турски премијер Давутоглу основао је нову странку. „Странка за будућност би владајућу Странку правде и развоја (АКП) могла да кошта много гласова.

Тајип Ердоган (Фото: tccb.gov.tr)

Да ли је то знак распада Ердоганове базе моћи?

Већ осамнаест година председник Реџеп Тајип Ердоган кроји политику Турске. Али у последње време његов режим се суочава са проблемима: економска криза, ојачана опозиција и пораз на комуналним изборима крајем марта, изазвали су трзавице у врху владајуће АКП.

Бивши премијер Ахмет Давутоглу се залаже за слабљење моћи председника и његове странке. Медијски успешно, Давутоглу се у септембру повукао из исламско-конзервативне АКП. Месецима су кружиле гласине да планира да оснује нову странку, како би се супротставио АКП. Од четвртка је то и званично: Министарству унутрашњих послова предао је захтев за оснивање „Гелецек Партиси" - Странке за будућност. Нова странка путем Твитера најављује: желимо да донесемо земљи мир, правду и просперитет.

Давутоглу хоће реванш

Ердоган и Давутоглу су дуго времена били блиски сарадници. Од почетка великог успона АКП 2002. године Давутоглу је стајао чврсто на страни турског председника: као саветник, министар спољних послова, премијер и чак председник АКП. Али 2016. године је свом политичком оцу постао превише својеглав: по кратком поступку Ердоган га је повукао са обе функције. Оснивањем Странке за будућност бивши премијер се свети. Његова странка би могла да преотме владајућој АКП важне гласове из конзервативног табора.

Један други моћан бивши сарадник Ердогана је такође претња за базу моћи владајуће странке: турски медији пишу да би и бивши министар привреде, један од оснивача АКП, Али Бабаџан, могао да оснује нову странку. У припремама за то Бабаџан има подршку бившег председника Абдулаха Гула.

"Надмоћ АКП ће се растопити“

Бивши министар спољних послова Турске, Јашар Јакиш, за Дојче веле каже да би оснивање тих нових партија могло да нанесе велику штету Ердогановој странци.

„И Бабаџан и Давутоглу ће сакупити гласове присталица АКП. Бабаџан је уз то на добром гласу у међународном финансијском свету. Његова економска стручност ће му помоћи да добије гласове и од бирачког тела опозиционих странака ЦХП (Републиканска народна партија), МХП (Партија националног покрета) и "Иyи Парти” (Добра странка).” Давутоглу је опет добра опција за конзервативне бираче, сматра један од оснивача АКП, Јакиш.

„Сада почиње распад АКП. Осамнаестогодишња владавина се приводи крају. И Бабаџан и Давутоглу ће преотети гласове АКП. Њихов главни циљ је да Ердогану подметну ногу", оцењује политиколог Башкин Оран са Универзитета у Анкари.

Али у турској јавности постоје велике сумње да ће бивше АКП-величине са својим новим странкама бити алтернатива владајућој АКП. Давутоглуу замерају да је предуго ћутао и да је такође одговоран за ерозију турске демократије. Сличних критика има и на рачун Бабаџана. Ипак, верују му да ће основати либерално-конзервативну странку која жели да се надовеже на реформе из првих година АКП.

„Могло би се рећи да Бабаџан има боље шансе против АКП од Давутоглуа. Бирачи се сећају да је Давутоглу био премијер. То је велики хендикеп“, сматра Јакиш.

Прљаве тајне излазе у јавност?

Председник Турске је више пута напао Давутоглуа да је издајник:

„Због тога ће одговарати, када дође време.“ Ердоган не реагује тако само због могућег губитка гласова.

Бивши сарадници су АКП-инсајдери и веома добро познају Ердоганов систем. Критичари и опозиционари оптужују владајући странку због непотизма, корупције и оснивање сумњивих породичних фондација, преко којих је проневерен порески новац. Они сматрају да је АКП своју моћ учврстила уз помоћ илегалних махинација. Давутоглу и Бабаџан би то могли да искористе против владајуће странке.

Али и Ердоган је наговестио да у шаци има компромитујуће информације о његовим изазивачима. Бабаџана и Давутоглуа је оптужио да су преварили државну банку Халкбанк када су јој наложили да одобри кредит од 65 милиона евра истанбулском Шехир универзитету. Кредит није враћен. На то долазе и оптужбе да је Бабаџан Универзитету прибавио земљишно власништво уз помоћ сумњивог налога. Давутоглу одбације оптужбе и тражи да Ердоган и његова породица открију податке о својој имовини – што би требало да укаже да подмитљивост турског председника.

АКП губи чланове

Прљава борба је почела и пре него што су две нове странке уопште почеле са радом. Оптужбе ће се наставити свом силином, сматра политолог Оран: “Након што је Ердоган отворио поглавље "Халкбанк”, отвориће и многа друга. На тај начин би могли да испливају и детаљи о улози исламског проповедника Фетулаха Гулена.” Гуленов покрет који Ердоган оптужује за покушај пуча 2016. године, турска влада данас види као терористичку организацију – иако је Гулен дуго времена био Ердоганов савезник.

Давутоглуово оснивање странке је симбол ерозије у врху АКП: последњих месеци странку је напустило близу милион чланова, међу њима и важни функционери који већ неко време неуобичајено критички говоре о вођству АКП. До председничких избора 18. јуна 2023. осипање странке би могло да се настави. Али стручњаци полазе од тога да ће Ердоган посегнути за провереном тактиком – превремени избори који би требало да спрече тренд слабљења странке.

Извињавам се због пораза и преузимам одговорност! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Дојче Веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА