Најновије

И ЦРНОГОРАЦ СТОЈИ НА ЕВРОПСКОМ ПУТУ СРБИЈЕ: Да ли ће Београд да изручи Светозара Маровића Подгорици?

Светозар Маровић, који је у Црној Гори осуђен због корупције, већ три и по године је на лечењу у Београду. Црна Гора инсистира на његовом изручењу. Неки верују да је све ово договор власти у Подгорици и Београду

Светозар Маровић ужива у Србији (Фото: Јутјуб)

Недавно је у Подгорици одржан осми Конгрес Демократске партије социјалиста, странке која већ три деценије суверено влада Црном Гором. Био је то највећи Конгрес до сада, са три хиљаде делегата и гостију, али међу њима први пут није било једног који је деценијама креирао политику ове партије а често је називан и њеним главним идеологом.

Светозар Маровић дуго година био је други човек ДПС-а, иза неприкосновеног лидера Мила Ђукановића. Био је и једини председник државне заједнице Србије и Црне Горе, до њеног разлаза 2006. године. Нјегов пад почео је пре 10 година када је полиција похапсила његове блиске сараднике, међу којима и брата Драгана, у њиховој родној Будви. Тада је отворена Пандорина кутија вишемилионских корупционашких афера у црногорској метрополи туризма која ће касније прогутати и самог Маровића. Пре тачно четири године је ухапшен, а средином 2016. нагодио се са црногорским Специјалним тужилаштвом да одлежи три године и 10 месеци затвора. Пристао је и да општини Будва врати 1,1 милион евра колико је Тужилаштво проценило да је ставио у џеп као и да уплати 100.000 евра у хуманитарне сврхе.

Три и по године без казне

Маровић је, међутим, само пар дана пошто је пуштен из притвора у мају 2016. отишао у Београд и више се није враћао у Црну Гору. Званичан разлог било је психијатријско лечење због депресије, па робију још није служио а ни паре није уплатио, мада је заложио имовину као гарант за то.

Маровићев адвокат Здравко Беговић каже да је његов клијент и даље озбиљно болестан.

“Веома је лошег здравственог стања и готово свакодневно посећује специјалисту па чак се и клинички лечи. Ово није изговор или алиби да не би издржавао казну затвора јер, после свега кроз шта је прошао, будите сигурни да би нормалан човек тешко могао да сачува своје здравље", тврди Беговић.

Црна Гора је, по одласку Маровића у Београд, за њим расписала Интерполову потерницу јер је суд утврдио да Маровић није толико болестан да не би могао да служи казну. Многи се, ипак, и данас питају: како су државни органи омогућили Маровићу да напусти земљу кад се већ знало да ће морати на робију пошто је са истим тим органима преговарао о признању кривице? Суд се правда да није имао званичан предлог Тужилаштва да му се продужи притвор док Тужлаштво тврди да би такав захтев значио „кршење основних људских права" Маровићу.

У црногорској опозицији тврде да је на делу био уигран сценарио.

“Одбегли идеолог ДПС-а Светозар Маровић, под окриљем ове власти, годинама је пљачкао Црну Гору и постао шеф организоване криминалне групе, уз потпуну спознају свог лидера Мила Ђукановића. Иста та власт омогућила му је да несметано, након правоснажних и извршних пресуда,  напусти Црну Гору", каже потпредседник Демократске Црне Горе Владимир Мартиновић.

Црна Гора тражи изручење а Србија ћути

Црногорско Министарство правде је у априлу ове године послало и званичну замолницу Министарству правде Србије да Маровић буде изручен након што је он, у пар наврата, фотографисан на јавним местима у Београду.

“Светозар Маровић је и даље жив човек. То је чак и препорука лекара који га лече, да се мало више креће, јер је та болест врло специфична, осваја га а он је превише у својој самоћи. Камо среће да се више креће јер би онда вероватно био способан да дође у Црну Гору", уверава Беговић.

Додатно, пре месец дана, црногорски министар правде Зоран Пажин на састанку са српском колегиницом Нелом Кубуровић у Београду јавно је инсистирао да Маровић буде изручен. Ипак, званична Србија по овом питању упорно ћути, казали су из црногорског Министарства правде.

“Две и по године од када Црна Гора потражује Маровића Министарство правде Црне Горе није добило од надлежних органа Србије никакав одговор о томе да ли ће га и када изручити. Такође, Министарство правде Црне Горе није добило никакво званично или незванично објашњење због чега органи Србије не поступају у складу са својим међународним обавезама", казали су из министарства.

Договор Београда и Подгорице?

Неки опозициони и адвокатски кругови у Подгорици и Београду верују да је неизручивање Маровића договор власти Црне Горе и Србије а одавно је познато да су два председника, Мило Ђукановић и Александар Вучић, у добрим односима.

“Такви коментари су потпуно очекивани. Сви они који немају довољно информација, могу да посумњају да је то нека врста политичког договора да Маровић, колико год може, буде у Србији и да не одслужи казну у Црној Гори. Ипак, сматрам да је главни разлог неизручивања вероватно његова болест", каже Беговић.

Вучић је пре годину и по поручио да се он не бави изручењима већ српско правосуђе, додајући да ће оно реаговати у складу са принципима међународне правне помоћи. Шеф српске дипломатије Ивица Дачић, у мају ове године, такође није хтео да каже да ли ће Маровић бити изручен.

Ипак, како се незванично сазнаје, један европски званичник недавно је на једном састанку упозорио да ће, ако га ускоро не изручи, случај Маровића постати проблем за владавину права Србије на њеном путу ка Европској унији те да би се то могло наћи и у извештају Европске комисије о Србији наредне године. 

И син му успешно избегава казну

Осим Светозара Маровића, за корупционашке афере у Будви осуђен је и његов син Милош и то на годину робије и да плати 385.000 евра. Дао је паре али и такође отишао у Србију, која му је дала и држављанство, па и он још избегава затвор. Зато Црна Гора сада тражи од Србије да тамо робија али ни ту нема никаквог одговора. 

И док Светозару апсолутна застара казне затвора истиче 2027. године, за Милоша ће се то десити веома брзо, у септембру наредне године, али из црногорског Министарства правде поручују да су урадили све што су могли.

„Министарство правде Црне Горе је исцрпило све могућности међународне правне сарадње и редовне билатералне и дипломатске комуникације. Надамо се да Србија неће дозволити да пружањем уточишта бегунцима из Црне Горе нанесе озбиљну штету остварењу правде али и сопственом кредибилитету у области борбе против организованог криминала и корупције, који је веома важна за процес европских интеграција Србије", закључили су из црногорског Министарства. 

Мартиновић, пак, поручује да све наводи на сумњу да и Светозар Маровић, док је ове власти, неће одслужити затворску казну у Црној Гори.

„На делу је стратегија да наступи апсолутна застара а потпуно је јасно да је режисер ове представе, којом се црногорски надлежни органи ругају правди, Мило Ђукановић. Свестан је да одбегли идеолог Маровић зна много тога, што би, у случају да проговори, Ђукановића итекако могло политички коштати", сматра Мартиновић, закључујући да се овим шаље опасна порука јавности „да се поткрадање сопствене државе дебело исплати".

Прочитајте ОВДЕ докле је стигла истрага о убиству Оливера Ивановића.

Извор: Дојче веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА