Најновије

РАСТУ ТЕНЗИЈЕ! Америчка војска припрема највећу провокацију за Русију у последњих 25 година

Америчка војска планира своје највеће распоређивање трупа у Европи за 25 година, са 20.000 војника који ће учествовати у масовној вежби пројекције снага, док тензије са Русијом све више расту.

Илустрација (Фото: army.mil)

Генерал Кристофер Каволи, командант америчких копнених снага у Европи, рекао је да ће се 20.000 војника, са седиштем у САД, наредне године упутити у Европу, где ће се придружити око 9.000 других америчких војника који су тамо већ стационирани. 

Отприлике 37.000 војника учествоваће у вежбама у 10 европских земаља од маја до јуна, рекао је новинарима у Пентагону. 

Америчке снаге почеће да делују у фебруару, премештајући 13.000 комада опреме, укључујући тенкове, артиљерију и транспортна возила, на преко 2.500 километара, рекао је он.

То ће бити застрашујући логистички изазов с обзиром на то да железнице у бившим совјетским земљама имају мање колосеке од западноевропских земаља и њихови мостови нису изграђени да издрже тенк типа Абрамс, тежак 70 тона.

Вежба Бранилац-Европа 20, како се назива, означава стратешку прекретницу након година америчких војних прекида у Европи, у периоду након Хладног рата.

Иако Каволи није издвојио Русију као фокус, рекао је да је њена анексија Крима 2014. године све променила.

Циљ је „показати способност америчке војске да брзо распореди велику силу за подршку НАТО-а и да одговори на било какву кризу“, рекао је.

“Наша способност да као војска пројектујемо снагу је апсолутно фундаментална за све што бисмо желели да постигнемо”, рекао је.

Војска Србије модернизује борбени авион "орао". Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА