Најновије

СВЕТСКА ЗАВЕРА ПРОТИВ АСАДА: Викиликс открио како је лажиран извештај о хемијском нападу на Думу

Трећа серија докумената Викиликса о "хемијском нападу" на Думу, сиријски град у Источној Гути ког су тада држали терористи скупине Џаиш ал Ислам, а за напад је окривљена војска Башара ал Асада, открива детаље који су, по свему судећи, неугодни за Анкару.

Асад (Фото: САНА)

Викиликс је објавио нове документе према којима аутори извештајаа Организације за забрану хемијског оружја OPCW о наводном хемијском нападу у сиријском граду Думи заправо нису били у Сирији.

У документу упућеном генералном директору Организације за забрану хемијског оружја Фернанду Ариасу, научнику који је суделовао у Мисији утврђивања чињеница, коју је водио OPCW (FFM), написано је да постоји "око 20 инспектора који су изразили забринутост због онога што је OPCW представио као своја открића о наводном сиријском хемијском нападу.

Према меморандуму, завршни извештај који је објавио OPCW, а који је било основа за бројне оптужбе против владе и војске сиријског председника, не одражава резултате Мисије утврђивања чињеница (FFM), представљене у њиховом привременом извештају, који је такође део новог документа.

Нови документи, које је објавио Викиликс, последњи су у низу доказа који, благо речено, "доводе у сумњу" завршни извештај OPCW-а о нападу који је приписан сиријској влади.

Према извештајима је у априлу 2018. у нападу убијено десетак сиријских цивила, а САД и неколико НАТО савезника су напад искористили као оправдање за ваздушне ударе на сиријске војне циљеве.

OPCW је након тога отишао на лице места, како би спровео истрагу и саставио коначан извештај који је "потврдио вјеродостојност оптужби да је Дамаск био тај који је користио хемијско оружје".

Међутим, објављени меморандум наглашава да коначно извјештај "не одражава мишљења свих чланова истражног тима распоређених у Думи".

Заправо, теренски тим у Думи је очито био искључен из писања коначног извештаја, који је састављен на темељу "доприноса" само једног члана мисије, која није имала потребан степен стручности, јер је по професији члан тима за пружање хитне помоћи унесрећенима у зонама борбених деловања, током елементарних непогода, тешких саобраћајних и других несрећа.

Та је особа једина која је дала директан допринос састављању извештаја у верзији у којој оптужује Дамаск.

Али, још већи упитник је чињеница да је уместо тога коначни документ написала посебна групација која је деловала из "земље X", за коју се верује да је Турска.

 - Консензус тима Мисије утврђивања чињеница (FFM)  био је да постоје показатељи озбиљних недоследности у резултатима и чини се да су закључци ишли у потпуно супротном смеру - каже се у документу којег је објавио Викиликс.

Резултати тима, истакнути у прелиминарном извештају, илустрирају неке од тих недоследности. На пример, тим је изразио неизвесност у вези с пореклом цилиндара који су се користили за ослобађање хлора. Вашингтон и његови савезници тврде да су цилиндри бачени из авиона или хеликоптера, што је теорија која оптужује Дамаск.

Међутим, изворни прелиминарни извештај наводи "како нема конкретних доказа који би подржали ову теорију". Заправо, накнадна истрага о том питању закључила је да су цилиндри "највероватније били постављени ручно и нису лансирани из авиона".

Након што ови закључци нису уврштени у завршни извештај, члан тима (FFM) је покушао архивирати истрагу и анализу порекла спорног цилиндра у сигуран регистар, познат као Архива регистра докумената (DRA).

Према новинару Петеру Хиченсу, високи званичник -а је наредио својим подређенима да "уклоне све трагове" тих резултата из архиве.

Најновији документи поткрепљују оптужбе, које су потврђене и претходним открићима, да је OPCW у свом завршном извештају о нападу искључио и манипулисао кључне доказе, чиме се још увек правда чин агресије на Сирију, а на другој страни аболирају терористи скупине Џаиш ал Ислам, САД и земље НАТО пакта које су извеле ударе на Сирију, али и Турска, која је у овом случају одиграла важну улогу као земља домаћин за "посебну групу" која је написала спорни извештај.

Америчка војска припрема највећу провокацију за Русију у последњих 25 година. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: logicno.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА