Најновије

СВЕ ВУЧИЋЕВЕ ФАТАМОРГАНЕ: Изложба СНС-а "Србија 2019. година инфраструктуре: Ништа више није далеко" само макете и пројекти који чекају на....

У Палати Србија прекјуче је свечано отворена изложба „Србија 2019. – година инфраструктуре: Ништа више није далеко“, а отварању је присуствовао председник Србије Александар Вучић и министарка грађевине Зорана Михајловић.

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Саговорници сматрају да је реч о „предизборној изложби“ која представља неку другу реалност у односу на нашу свакодневицу.

И заиста, иако сам назив говори да је реч о инфраструктурним пројектима 2019, експонати су углавном макете и пројекти који чекају на реализацију. Тако ће на пример посетиоци моћи да виде Београд на води, али у виртуелној стварности, онако како би он требало да изгледа када једнога дана буде изграђен.

Председник је обишао и пројекат изградње станова за припаднике војске, полиције и служби безбедности са делом огледног стана, и том приликом му је речено да ће до априла бити расписани тендери за изградњу укупно 5.700 станова за припаднике служби безбедности, а до краја 2020. за 8.000 станова. Подсетимо, пројекат изградње јефтинијих станова за припаднике војске и полиције Вучић је најављивао сваке године, готово од самог доласка на власт.

Председник се такође информисао и о Плавом возу и предложио да би Титов воз могао да се искористи када долази неко од страних званичника у посету Србији. Плави воз је представљен као макета, музејски експонат изгледа грандиозно док је тај воз у реалности пред распадањем.

Експонати су изложени у чак пет сала а једна од њих је „Водени саобраћај“. Такође виртуелни пројекат јер је Вучић питао надлежне „када ћемо да урадимо марине и пристаништа и за обичне чамце у Београду“, добивши одговор „да се већ ради на тим пројектима“.

Јанко Веселиновић, лидер Покрет за преокрет и један од оснивача СЗС, каже за Данас да Покрет има шетајућу изложбу „Седам година пропадања“ на којој је око 200 „експоната“ о уништавању Србије у ових седам година режима Александра Вучића.

– Пошто нисам видео изложбу о успесима коју помињете занима ме да ли је „кустос“ уврстио макар део тема са наших експоната. А тамо је инфраструктурни „пројекат“ ноћног рушења у Савамали, пројекат најскупље новогодишње јелке на свету, пројекат продаје карата за непостојећи метро, свечано отварање лифта у Апатину, као и семафора у Новом Саду и Краљеву – каже Веселиновић. Он додаје да не зна да ли су ту и пројекти уништавања заштићених културних целина попут Скадарлије, зграде штедионице и тршчара у Новом Саду, плана рушења СПЕНС-а или рушења заштићених објеката у Суботици.

– Вероватно је ту и пројекат Жежељевог моста који ничему не служи јер је затворена пруга Нови Сад – Београд, а сигурно и затворена железничка станица у Београду. Претпостављам и уклањање Савског моста и постављање на ледину. Ако тога нема та изложба је промашена јер приказује замишљени свет а не реалност коју ми живимо. Успут, тражићемо да након Вучићеве изложбе тамо поставимо наше експонате – напомиње Веселиновић.

Архитекта Драгољуб Бакић истиче за Данас да је у вези са пројектом Београда на води много битнија друга ствар коју власт не спомиње, а то је да је према уговору до краја децембра 2019. Србија у обавези да заврши сву примарну инфраструктуру – тунел који спаја савски и дунавски амфитеатар, пругу која иде од Бубањ потока до Винче, затим мост преко Дунава код Винче и канализациони систем.

– Већи део од тих ствари на које смо се као држава обавезали уговором, није ни започет. Последица тога ће бити да ће нас друга страна тужити међународној арбитражи и да ћемо изгубити милионе евра – наглашава Бакић. Према његовом мишљењу, изложба коју је отворио председник Вучић представља најобичнију предизборну изложбу.

– Имате разних изложби, па што не бисте имали и предизборну. Не знам како бисмо другачије назвали махање виртуелним пројектима који још нису ни започети. Све је то замајавање народа – закључује Бакић.

Мултимедијална изложба „Србија 2019. – година инфраструктуре: Ништа више није далеко“ у Палати Србија биће отворена за грађане у четвртак и петак, од 12 до 17 сати.

Прочитајте ОВДЕ   зашто је протеран уредник Мреже за истраживање корупције.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА